Publisert 15. mars 2006

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) sier at mobile gasskraftverk er ett av tiltakene som skal vurderes for å bøte på en eventuell kraftkrise i Midt-Norge.

NTB

– Men det er definitivt andre tiltak som står foran i køen, sier Enoksen til NTB.
I den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag var brorparten av spørsmålene rettet til olje- og energiministeren. Nesten samtlige dreide seg om hva han vil gjøre for at Midt-Norge skal unngå en kraftkrise om noen år.

Et utspill fra Enoksens partifelle Ola Borten Moe om at mobile gasskraftverk kan bli aktuelt, har møtt massiv motstand i miljøbevegelsen. Stortingsopposisjonen forlangte å vite om Enoksen også synes dette er en god idé.

– Dette er verstinggasskraft, som slipper ut dobbelt så mye CO2 enn vanlige gasskraftverk, fastslo Frps Solvik-Olsen.

Ikke optimalt
Enoksen er enig at de mobile gasskraftverkene ikke er en optimal løsning.
– Det er ingen tvil om at slike gasskraftverk har dårligere effekt og har høyere utslipp enn andre gasskraftverk. Det er derfor ikke noe alternativ til varige tiltak, sier Enoksen, som understreker at regjeringen ikke har diskutert denne saken.

– Jeg har ikke åpnet for noen ting. Vår ambisjon er ikke å sette inn slike kraftverk, sier Enoksen, som samtidig ikke vil utelukke noe i forhold å skulle bøte på en kraftkrise.
– Det vil uansett bare være snakk om midlertidige tiltak, sier Enoksen.

Han nevner utbedring av kraftnett, ny støtte til utbygging av miljøvennlig kraftproduksjon og avtaler med kraftindustrien som mulige veier å gå.

Solvik-Olsen mener på sin side at regjeringen bør tillate gasskraftverk som ikke har rensing fra dag én, framfor å snakke om mobile gasskraftverk.

– Ulogisk
– Hva er logikken i å si nei til dette, og samtidig åpne for mobile gasskraftverk? sier Solvik-Olsen til NTB.
Solvik-Olsen mener regjeringen i stedet bør fremskynde etableringen av gasskraftverket på Tjeldbergodden, som Statoil og Shell nå utreder, og la det få starte uten CO2-rensing fra dag én.

Enoksen viser på sin side til at gasskraftverket på Tjeldbergodden uansett ikke vil være klart før tidligst 2009/2010.
Han mener tiltak som skal utbedre situasjonen før dette burde vært satt i gang av den forrige regjeringen, og at det er derfor forslag om mobile gasskraftverk nå kommer på bordet.

– Bygg vindkraft
Enoksen måtte onsdag igjen også ta imot massiv kritikk for at utbyggere av vindkraft og andre fornybare energikilder, har lagt sine prosjekter på vent etter at regjeringen brøt og skrinla forhandlingene om et norsk-svensk marked for såkalte grønne sertifikater.
Enoksen sier imidlertid at det er bare å sette i gang investeringer i vindkraft, selv om regjeringens støtteordninger ennå ikke er klare.

– De som har til hensikt å investere i vindkraft har ingen grunn til å vente, sa Enoksen i spørretimen. Han mener at støtteordningene som regjeringen vil komme med vil være bedre enn den støtte et norsk-svensk sertifikat-marked ville utgjøre.

Blant tiltakene regjeringen nå vurderer, er økte muligheter for støtte gjennom Enova, et nasjonalt sertifikatmarked, og garanterte minstepriser på miljøvennlig kraft.

– Det er ikke sikkert at disse løsningene er de beste, men vi vil komme med hva vi vil satse på innen kort tid, og da snakker vi om uker, sa Enoksen.

Frps Ketil Solvik-Olsen mener Enoksens «klarsignal» tyder på at han ikke har forstått hva som rører seg blant de aktuelle utbyggerne.
– Problemet er at vi får tilbakemeldinger på at det ikke skjer noen ting med investeringer før rammebetingelsene er avklart, sa Solvik-Olsen.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger