Publisert 23. august 2006

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) varsler nye støtteordninger for dem som installerer varmepumper og pelletsovner for å spare strøm.

NTB

Han vil også vurdere et toprissystem, der luksusforbruk blir enda dyrere, mens normalforbruk skal belønnes.
Enoksen sier til NRK at forbrukere flest må forvente høye strømpriser denne vinteren, men at regjeringen vil foreslå tiltak som gjør det attraktivt å satse på ulike spareinnretninger. Han lover at forslagene vil komme i løpet av kort tid.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forbereder også folk på høye strømpriser i vinter, men lover at ingen skal fryse fordi de får problemer med å betale regningene. Han kommenterte onsdag for første gang de rekordhøye strømprisene som vil ramme til vinteren, men ville ikke avsløre spesielle strømtiltak på statsbudsjettet for neste år.

Ikke oppstå igjen
– Det som er sikkert, er at vi trenger mer enn kortsiktige tiltak. Vi må sikre mer kraft, slik at den type situasjoner som vi nå ser komme, ikke oppstår igjen. Samtidig må vi få til fornuftige ordninger som gjør at folk ser seg tjent med å spare energi, sa Stoltenberg før et møte i Arbeidspartiets stortingsgruppe.

Olje- og energiminister Enoksen deltok onsdag på den store oljemessen i Stavanger og ble konfrontert med avisoppslag om en flerdobling av allerede høye strømpriser. En gjennomsnittsfamilie er forespeilet en økning på 10.000 -15.000 kroner.

– Vi vil igjen se på et system med to former for prissetting. En slik ordning skal både få folk til å spare på strømmen og sørge for at vanlig forbruksstrøm blir billigere, sier Enoksen.

Statlig støtte
Venstres Gunnar Kvassheim, som leder energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier det er god grunn til å frykte et ubehagelig høyt prisnivå. Han mener at kutt i elavgiften ikke vil monne mer enn noen hundrelapper for en gjennomsnittsfamilie, og det ikke er veien å gå. Men ENØK-tiltak er han veldig tilhenger av.

– Regjeringen må gjøre det lønnsomt for folk flest å installere varmepumper og ovner som bruker biobrensel. Derfor må det komme statlige støtteordninger som virkelig monner. Da kan den enkelte forbruker gjøre noe selv. Dette er det eneste som kan få ned strømprisen denne vinteren, sier Kvassheim til NTB.

Høyres Børge Brende sier det er fortidens manglende utbygging som nå rammer forbrukerne med full kraft. Han mener at regjeringen kan bidra til mindre uro i markedet, og dermed lavere priser, ved å forplikte seg til bygging av gasskraftverk.

Grønne sertifikater
– Hvis ikke regjeringen hadde kastet bort muligheten til å innføre skalte grønne sertifikater, kunne situasjonen ha blitt bedre allerede fra årsskiftet. Mange «gryteklare» prosjekter, som kunne ha produsert en betydelig del av kraftunderskuddet, kommer nå ikke i gang, sier Brende.

Frps energipolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, er oppgitt over manglende kriseforståelse.
– Denne vinteren få vi satse på at værgudene bringer regn og snille temperaturer. Ellers ligger det an til de verste strømprisene noensinne. Det eneste grepet som vil monne på kort sikt, er at regjeringen i statsbudsjettet senker momsen og avgiftene på energi, sier Solvik-Olsen til NTB.

Han mener at det snarest bør bygges «et par gasskraftverk». Selv om de ikke kommer i drift før om flere år, vil beslutningen roe markedet og legge forholdene til rette for lavere priser.
– Slik det er nå, ser alle at regjeringen ikke tar situasjonen på alvor, legger han til.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger