– Eos godt egnet for CO2-lagring

Publisert 5. mars 2020

Equinor og partnerne Shell og Total har avsluttet boringen av verifikasjonsbrønn 31/5-7 Eos sør for Trollfeltet i Nordsjøen. Formålet med brønnen var å undersøke om reservoaret i Johansen-formasjonen er egnet til CO₂-lagring.

– Dette er en viktig milepæl i arbeidet med å realisere muligheten for et CO₂-lager på norsk sokkel sier Geir Tungesvik, direktør for prosjektutvikling i Equinor i en melding.

– De foreløpige resultatene fra brønnen er positive. Boreresultatene vil nå bli analysert nærmere før vi er klare til å konkludere.

Også Oljedirektoratet er fornøyde. «Cook- og Johansenformasjonene egner seg godt til CO2-lagring» er tittelen på deres pressemelding.

– I Cook- og Johansenformasjonene, som er planlagt for CO2-lagring, ble det påtruffet til sammen 173 meter sandstein med god til svært god reservoarkvalitet. Over sandsteinsreservoaret påtraff brønnen 75 meter med forseglende homogen skifer i nedre Drakeformasjonen. Formasjonstrykkdata viser at bergartene over og under det forseglende skiferlaget ikke er i kommunikasjon, skriver de.

Det er samlet inn omfattende mengder data og tatt prøver. I tillegg er det foretatt en produksjonstest.

-Det er alltid spennende når en letebrønn bores. Det var det også med denne, hvor vi ikke bare håpet å påvise et vannfylt reservoar, men et reservoar som ville egne seg godt til injeksjon og lagring av CO2. Brønnen ser absolutt ut til å ha gjort jobben, og den er en viktig premiss i det norske fullskala prosjektet, sier Eva Halland, som koordinerer Oljedirektoratets prosjekt for CO2-deponering.

Brønnen er boret 17,5 kilometer sørvest for Troll A i den nordlige delen av Nordsjøen om lag 100 kilometer vest for Bergen.

Det er innhentet et omfattende datagrunnlag gjennom innsamling av kjerneprøver, logging, vannprøver og strømningstest av formasjonen.

Brønn 31/5-7 ble boret til et vertikalt dyp på 2884 meter under havflaten og ble avsluttet i Statfjordgruppen i nedre jura.

Havdypet er 307 meter. Brønnen blir nå midlertidig plugget og forlatt.

Brønn 31/5-7 ble boret av boreinnretningen West Hercules som nå skal bore undersøkelsesbrønn 35/10-5 utvinningstillatelse 827 S i den nordlige delen av Nordsjøen, der Equinor Energy AS er operatør.

Siste fra forsiden

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Odfjell Technology vinner stor COSL-kontrakt

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger