Equinor kjøper seg inn i amerikansk CCS-prosjekt

Foto: Glenn Stangeland
Publisert 28. august 2023

Equinor kjøper en 25 prosent eierandel i Bayou Bend CCS LLC på den amerikanske golfkysten i sørøst-Texas, et karbonfangst og lagringsprosjekt (CCS) som kan bli blant de største i USA.

– Lønnsomme CCS-løsninger er avgjørende for at karbonintensiv industri skal opprettholde aktivitet og samtidig nå sine klimaambisjoner. Ved å gå inn i Bayou Bend styrker vi lavkarbon-porteføljen vår, og støtter vår ambisjon om å modne fram og utvikle 15-30 millioner tonn egen CO2-transport- og lagringskapasitet per år innen 2035. Erfaringen vi har fra utvikling av CCS-prosjekter kan bidra til å fremme avkarboniseringsinnsatsen i et av de største industrielle områdene i USA, sier Grete Tveit, direktør for lavkarbonløsninger (LCS) i Equinor.

Bayou Bend kan bli en av de største CCS-løsningene i USA for utslipp fra industrien, med omkring 560 kvadratkilometer for tilgjengelig for permanent CO2-lagring med en mulig kapasitet til å lagre mer enn én milliard tonn CO2.

Bayou Bend-området omfatter omkring 400 brutto kvadratkilometer på land i kommunene Chambers og Jefferson i Texas, og om lag 160 brutto kvadratkilometer utenfor kysten av kommunene Beaumont og Port Arthur, også i Texas.

– Vi ser fram til å samarbeide med våre partnere for å videreutvikle dette spennende prosjektet. Bayou Bend er Equinors første lavkarbon-prosjekt og er en viktig milepæl i arbeidet vårt med lavkarbonløsninger i USA. Ved siden av oppstrømproduksjon og havvindutvikling styrker vi med dette vår posisjon som et bredt energiselskap ved golfkysten, sier Chris Golden, direktør og landsjef i USA.

Bayou Bend er et fellesprosjekt mellom Chevron, Talos Energy og Equinor. Equinor overtok sin eierandel på 25 prosent gjennom kjøp av Texas Carbon 1 LLC, et datterselskap av Carbonvert. Chevron er operatør med 50 prosents eierandel, og Talos har 25 prosents eierandel.

Prosjektets beliggenhet nær store industrielle korridorer i Houston Ship Channel og Beaumont/Port Arthur-området vil gi et avkarboniseringsalternativ for raffinerier, sement-, stål-, kjemikalie- og produksjonsindustri. Industrielle utslipp i golfkystområdet ved Texas anslås til rundt 100 millioner tonn CO2 per år.

Siste fra forsiden

+

Johan Sverdrup fase 3 har passert DG1

+

Noble Invincible plugger åtte brønner på Hod A

+

Utsetter produksjonsstart til 2025

+

Wellesley fant mer olje og gass i Troll/Fram-området

Arbeider fikk beina i klem på boredekk – hendelsen granskes

+

Har alternativ teknologi: – Positivt hvis man lukker døren for strøm fra land

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger