Equinor kjøper Suncors olje- og gassvirksomhet i UK for 8,8 milliarder

Petrojarl Knarr skal produsere Rosebank. Foto: Norske Shell
Publisert 4. mars 2023

Equinor kjøper Suncor Energy UK for et samlet vederlag på 850 millioner USD, tilsvarende 8,8 milliarder kroner. 

Transaksjonen omfatter en partneroperert andel i det produserende oljefeltet Buzzard (29,89 %), en ytterligere andel i den Equinor-opererte Rosebank-utbyggingen (40 %) og Suncor-ansatte basert i Storbritannia som arbeider med disse feltene.

– Denne transaksjonen er i tråd med Equinors strategi om å optimalisere vår olje- og gassportefølje og styrke vår posisjon i internasjonale kjerneområder. Vi bygger på vår erfaring som en bred energipartner med Storbritannia gjennom mange år og styrker vår posisjon som en pålitelig energileverandør i Europa. Samtidig fortsetter vi å levere på vår ambisjon om å bli et klimanøytralt selskap, sier Philippe Mathieu, Equinors konserndirektør for internasjonal leting og produksjon.

Equinor har vært en pålitelig energipartner for Storbritannia i nesten 40 år gjennom utvikling av energiressurser i landet, produksjon av elektrisitet med lave karbonutslipp, og forsyning av naturgass, tilsvarende 29% av Storbritannias totale etterspørsel i 2022. Equinor ser på muligheter for ytterligere milliardinvesteringer i viktig energiinfrastruktur i Storbritannia, blant annet innen havvind, karbonfangst og -lagring (CCS), hydrogen, elektrisitet, og olje og gass.

Transaksjonen vil øke Equinors egenproduksjonen med om lag 15.000 fat oljeekvivalenter per dag i 2023 og skape synergieffekter med selskapets eksisterende virksomhet.

Equinors egenopererte andel i Rosebank-utbyggingen økes med ytterligere 40% igjennom transaksjonen. Rosebank bygges ut i henhold til britiske myndigheters North Sea Transition Deal, og Rosebank-partnerne planlegger endelig investeringsbeslutning i 2023, med forbehold om godkjenning fra britiske myndigheter og partnerne. 250 millioner USD av vederlaget er betinget av en endelig investeringsbeslutning for Rosebank.

Transaksjonen er gjenstand for relevante myndighetsgodkjenninger.

Siste fra forsiden

+

Skal investere 20 milliarder kroner i utbyggingen av Fram Sør

+

Mistet kontroll over helikopteret: – Pilotene var desorienterte

Driften på Mongstad i gang igjen etter brannen

+

Sprakk med 31,5 milliarder kroner – tilbakebetalt på 11 måneder

Brannen på Mongstad skal granskes

+

Dolphin Drilling overtar to Transocean-rigger: – Passer perfekt til vår strategi

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger