Equinor og GRTgaz skal bygge «motorvei» for CCS

Publisert 17. juni 2024

Equinor og den franske gassoperatøren GRTgaz har inngått en prosjektutviklingsavtale (PDA) for et transportsystem som skal frakte CO2 fra industrielle utslippskilder i Frankrike til sikker og permanent lagring utenfor kysten av Norge via det planlagte rørledningsprosjektet CO2 Highway Europe.

Prosjektet GRTgaz og Equinor skal utvikle har som mål å bidra til å avkarbonisere Dunkerque industriområde, som står for rundt 20 prosent av Frankrikes industrielle CO2 -utslipp.

Konkret vil GRTgaz utvikle et 30 km landbasert rørledningsnettverk i Dunkerque-regionen, og en kompressorstasjon i Dunkerque som sender CO2 inn i offshore-rørledningen som skal forbindes med CO 2 Highway Europe.

Kapasiteten i startfasen vil være 3 til 5,5 millioner tonn CO2 per år, og kapasiteten kan utvides til også å ta imot CO2 fanget ved andre industriklynger i Frankrike.

– For industrisektorer som ikke kan avkarboniseres direkte gjennom ren kraft, er karbonfangst og -lagring (CCS) en løsning. Ved å bygge CO2 transport- og lagringsløsninger i industriell skala sammen med GRTgaz, kan vi hjelpe karbonintensive industrier i Frankrike til å fortsette å utvikle og sikre arbeidsplasser og verdiskaping i en bærekraftig fremtid. Samarbeidet styrker også CO2 Highway Europe-prosjektet, da den franske forbindelsen vil styrke stordriftsfordelene ytterligere, sier Grete Tveit, direktør for lavkarbonløsninger i Equinor.

Equinor og GRTgaz vil samarbeide om utvikling av sine CO2-overførings- og lagringsinfrastrukturer og tilhørende tjenester: nettverksplanlegging, teknisk design og industriell sikkerhet samt i arbeidet med regulatoriske forhold. Mulighetsstudier pågår nå, med sikte på å starte ingeniørstudier i slutten av 2024 og ha infrastruktur i 2029.

I Frankrike er dette prosjektet i tråd med regjeringens foreslåtte strategi (Frankrike 2030) for fangst, bruk eller permanent geologisk lagring av karbon (CCUS) og med ønske om å trappe opp samarbeidet mellom Frankrike og Norge om grønn industriell transformasjon, i samsvar med det strategiske partnerskapet som ble signert mellom de to landene 16. januar 2024.

Siste fra forsiden

Steile fronter

+

Deepsea Nordkapp skal bore CCS-brønn for Harbour Energy

+

Skroter Stena Spey i Tyrkia

+

Island Innovator starter på sin kontrakt offshore Mauritania

Feil tallgrunnlag

+

Deepsea Nordkapp skal bore pilothull på Bestla

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger