Equinor og Shell bygger ut dypvannsfelt i USA

Foto: Shell
Publisert 20. desember 2023

Equinor og operatøren Shell har tatt endelig investeringsbeslutning for utbygging av Sparta, et dypvannsfelt i amerikansk del av Mexicogolfen. 

Equinor har en eierandel på 49 prosent i feltet.

Sparta har en designkapasitet på opptil 100.000 fat oljeekvivalenter per dag, med forventet produksjonsstart i 2028. Utvinnbare ressurser er i dag anslått til over 250 millioner fat.

Utbyggingsplanen omfatter åtte produksjonsbrønner som er koblet til en halvt-nedsenkbar flytende produksjonsenhet. Sparta-plattformen er en kopi av det Shell-opererte Vito-prosjektet (Equinors andel er på 36,89 prosent) og Whale-prosjektet, noe som gir en standardisert og kostnadseffektiv design-prosess.

– Vi er fornøyde med å ha nådd denne viktige milepælen og fortsetter å utvikle Sparta sammen med Shell, sier Philippe Mathieu, konserndirektør for leting og produksjon internasjonalt i Equinor.

– Sparta er den tredje investeringsbeslutningen i vår internasjonale oppstrømsvirksomhet i år, noe som understreker vår forpliktelse til å investere i langsiktig og pålitelig energiforsyning. USA er et kjerneområde for vår internasjonale virksomhet, der vi fortsetter å skape betydelig verdi med lavt karbonavtrykk, sier han.

Sparta vil bli et nytt knutepunkt i et viktig produksjonsområde som leverer noen av Equinors mest lønnsomme fat med en relativt lav gjennomsnittlig karbonintensitet. Det blir investert i helelektrisk kompresjonsutstyr på plattformen. Dette gir en betydelig reduksjon i klimagassutslippene fra produksjonen.

Equinor har eierskap i ti produserende felt i Mexicogolfen, som i tredje kvartal bidro med en egenproduksjon på 149.000 fat oljeekvivalenter per dag.Selskapet fortsetter å lete etter nye muligheter i tilknytning til en voksende portefølje i USA, som også omfatter havvind- og lavkarbonprosjekter.

Fakta om Sparta

  • Opprinnelig funnet i 2012.
  • Prosjektet ligger 275 kilometer utenfor kysten av delstaten Louisiana, og strekker seg over fire blokker i Garden Banks-området i Mexicogolfen.
  • Shell Offshore Inc., et datterselskap av Shell plc, er operatør (51,0 %) med Equinor (49,0 %) som partner.
  • Åtte havbunnsbrønner skal kobles til en halvt-nedsenkbar flytende produksjonsenhet med en beregnet kapasitet på 100.000 fat oljeekvivalenter per dag på toppnivå.
  • Havdypet er på om lag 1.310 meter.
  • Reservoardybden er på om lag 9.100 meter.

Siste fra forsiden

Lagmannsretten kritiserer tingrettens klimadom – utsetter behandling 

Brudd i forhandlingene om oljeserviceavtalen

+

Grønt lys for fjerning av Gaupe og Knarr

+

Sjekker markedet for ledige semi-rigger fra 2025

+

Riggtvisten spisser seg til – nå blir det høring i Nigeria

+

Oppjusterer kostnaden for klassinger og BOP-bytte

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger