Equinor skal bygge CCS-anlegg i UK

Foto: NEP
Publisert 11. desember 2024

Equinor og prosjektpartnerne har sluttført prosjektfinansieringen etter å ha tatt endelig investeringsbeslutning (FID) for Storbritannias første karbonfangst- og lagringsprosjekter (CCS) i Teesside.

Det betyr at Northern Endurance Partnership (NEP) og Net Zero Teesside Power (NZT Power) kan gå videre til gjennomføringsfasen.

– Det er en viktig milepæl å ha tatt endelig investeringsbeslutning og ferdigstilt prosjektfinansieringen for Storbritannias første infrastrukturprosjekter for karbonfangst, -transport og -lagring. Dette viser hvordan bransjen, sammen med britiske myndigheter, har fått på plass en forretningsmodell for ny kraftforsyning og karbonfangst-, transport- og lagringstjenester for å avkarbonisere den mest CO2-intensive regionen i Storbritannia, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for Markedsføring, midtstrøm og prosessering i Equinor.

– Vi ser fram til å fortsette samarbeidet med partnerne våre og britiske myndigheter i videreføringen av prosjektene, som forventes å komme i drift fra 2028 og utover, sier hun.

Byggestart i 2025

NEP-prosjektet inngår i CO2-transport og -lagringsdelen for East Coast Cluster, en av Storbritannias første CCS-klynger.

Prosjektet forventer å starte byggingen fra midten av 2025 med oppstart drift fra 2028. Det omfatter et rørledningsnett for fangst av CO2 og et kompresjonsanlegg på land, i tillegg til en 145 km lang rørledning til havs, og undervannsinjeksjons- og overvåkingsanlegg for lagringsområdet Endurance, som ligger rundt 1000 meter under havbunnen.

Infrastrukturen kan i utgangspunktet transportere og lagre opptil 4 millioner tonn fanget CO2 per år fra tre Teesside-prosjekter, og øke til et gjennomsnitt på opptil 23 millioner tonn innen 2035 med framtidig utvidelse av the East Coast Cluster.

– Storbritannia er et viktig marked for Equinor hvor vi har en lang historie med energileveranser til østkysten. De siste årene har vi utvidet disse til også å inkludere fornybar energi og lavkarbonalternativer, herunder CCS og hydrogen, i tillegg til tradisjonell olje- og gass. . Dette er et stort steg for både Equinor og Storbritannia. Det vil bidra til å avkarbonisere sentrale industrielle områder og landets klimaambisjoner, samtidig som det gir arbeidsplasser og leverandørmuligheter. Vi ser fram til å samarbeide med regjeringen for å levere ytterligere lavkarbonprosjekter i Storbritannisa inkludert Humber og i Skottland, sier Alex Grant, Equinors landsjef for Storbritannia.

Gasskraftverk med karbonfangst

Equinor er også partner i NZT Power, som også er en del av the East Coast Cluster. NZT Power blir det første gasskraftverket av sitt slag med karbonfangst, og støtter opp under avkarboniseringsambisjonene i industriområdene i hele det nordøstlige England.

Anlegget får kapasitet til å produsere opptil 742 megawatt avkarbonisert, fleksibel kraft, som vil supplere en økende andel fornybar kraft. Dette tilsvarer det gjennomsnittlige elektrisitetsbehovet til rundt 1 million britiske hjem. Anlegget vil ha kapasitet til å fange opptil 2 millioner tonn CO2 per år for transport og sikker lagring av NEP-prosjektet.

Equinor har en eierandel på 45 prosent i NEP, mens de resterende 45 prosent eies av bp og 10 prosent av TotalEnergies, og en eierandel på 25 prosent i NZT Power-prosjektet, der de resterende 75 prosent eies av bp. bp er operatør for begge prosjektene.

Byggearbeidet for begge prosjektene vil bli utført av ni ledende leverandørselskap innen ingeniørfag, anskaffelse og anleggsvirksomhet, og har en samlet verdi på rundt 4 milliarder pund. Arbeidet vil skape tusenvis av arbeidsplasser og ringvirkninger for Nordøst-England.

NEP har også fått myndighetsgodkjenning til å arbeide videre med utbyggingsteknikk for Humber Carbon Capture Pipeline-prosjektet (HCCP), det foreslåtte infrastrukturprosjektet på land som skal transportere CO2 fra framtidige utvalgte karbonfangstprosjekter i Humber-regionen.

30-50 millioner tonn

Disse avkarboniseringsprosjektene støtter opp under Equinors ambisjoner, inkludert reduksjon på 50 prosent av egne utslipp og 50 prosent av selskapets bruttoinvesteringer til lavkarbonløsninger og fornybar energi innen 2030. Innen lavkarbonløsninger har Equinor et mål om å ha en kapasitet for CO2-transport og -lagring på 30–50 millioner tonn årlig innen 2035.

Equinor har vært en ledende energileverandør til Storbritannia i mer enn 40 år, og har dekket over 25 prosent av landets naturgassbehov, nok til å varme opp åtte millioner husstander, hvorav mye ilandføres via rørledning på østkysten. Selskapet er også partner i Dogger Bank i den sørlige delen av Nordsjøen, som blir verdens største havvindpark når den står ferdig.

Siste fra forsiden

+

Dro til UK i 2018 – nå er COSLPioneer tilbake for å bore i Norge

+

Skroter gjenbruksprosjekt på Oseberg

DeepOcean forlenger charteravtaler på tre subseaskip

+

15 felt og funn fikk nye eiere i TFO – se hele listen her!

+

COSLProspector borer letebrønn i Castberg-lisensen

+

Brakk leggen under løfteoperasjon

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger