Equinor skal teste produksjon av flytende solkraft utenfor Frøya

Illustrasjon: Moss Maritime
Publisert 14. januar 2021

Equinor skal se på mulighetene innenfor offshore sol. Sammen med Moss Maritime ønsker selskapet å starte testing i havet utenfor Frøya.

– Hvis vi lykkes her, kan vi lykkes alle steder, sier Hanne Wigum. Hun leder teknologienheten som jobber med vindkraft og solenergi i Equinor.

Planen er å bygge et flytende testanlegg utenfor Frøya i Trøndelag på sensommeren 2021. Det ligger an til å bli verdens første testprosjekt for flytende sol i røff sjø.

Frøya kommune har vært positiv til og er involvert i planlegging av testanlegget. Equinor har nå søknad til behandling hos NVE. Anlegget kommer til å ha en størrelse på 80×80 meter og vil ha en høyde over havoverflaten på under 3 meter. Planen er at anlegget skal testes ut i minst ett år. Prosjektet er et samarbeid mellom Equinor og teknologiselskapet Moss Maritime.

Hensikten med testanlegget er ikke først og fremst å se på hvor mye energi det kan produsere, men hvordan værforholdene påvirker anlegget.

Equinor er allerede involvert i et prosjekt på Sri Lanka. Her testes et konsept på et stille vann for å se på hvordan man kan produsere mest mulig energi. I tillegg er Equinor med på et prosjekt i Nederland. Her testes tre ulike konsepter med flytende sol ut på en innsjø.

Siste fra forsiden

+

Planlegger fire nye subseafelt bygget ut mot Skarv

+

Equinor forbereder ny utvidelse av Johan Sverdrup

+

Har tatt fjorårets største funn ett steg nærmere utbygging

Ocean Installer skal skifte stigerør på Åsgard A

Tildelt seksårig ISO-kontrakt på Ekofisk

+

Mistet stigerør på 5,2 tonn ned på boredekk

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger