Publisert 4. februar 2000

North Well Gefro har utviklet en ny type teknologi som erstatter dynamitt med sand og vann når foringsrøret perforeres. Oljeproduksjonen kan øke med så mye som 50 prosent.

For at oljen skal kunne strømme inn i stålrørene som går gjennom reservoarene, sprenges det i dag hull i rørene med dynamitt. North Well Gefro har altså utviklet teknologi som erstatter dynamitten med sand og vann, melder Stavanger Aftenblad.

Sandblåsingen gjør at det dannes en form for trakter som loser oljen inn i foringsrøret og opp til plattformene, mens perforering med dynamitt ofte resulterer i at hullene som dannes stenger for olje i stedet for å åpne for den.

– Og mens vanlig perforering normalt åpner sprekker i reservoaret på 30 til 40 centimeter, blir lengen på kanalene opp til 170 centimeter med vår teknologi, sier styreleder Odd Engelsgjerd og administrerende direktør Morten Myhre i Tananger-selskapet til avisen.

Teknologien har blitt prøvd ut hos BP og ConocoPhillips i til sammen fire oljebrønner, og ifølge reservoaringeniør Kjetil Ormark i ConocoPhillips har resultatet vært svært bra.

– Vi bruker teknologien i tre gamle brønner og registrerer helt klart en økning i produksjonsratene, kanskje inntil 50 prosent. Hvor mye dette representerer i økt utvinning, er det vanskelig å si foreløpig. Det vet vi først når vi ser hvor mye mer olje brønnene har produsert over antatt levetid, sier han til Aftenbladet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger