Publisert 4. februar 2000

Et eventuelt oljeutslipp i Lofoten og Vesterålen vil gjøre større skade på miljøet enn et utslipp lenger sør, viser ny rapport fra Norsk institutt for naturforskning.

– økosystemene i nord består av færre arter en i sør, og har dermed mindre motstandskraft mot påvirkning fra oss mennesker. Det skal rett og slett mindre til for å skade dem, sier direktør i Direktoratet for naturforvaltning, Janne Sollie, i en pressmelding.

Den nye rapporten er en såkalt litteraturstudie der konklusjonene er trukket på bakgrunn av oppdatert kunnskap fra ulike forskningsprosjekter.

– Konklusjonen bekrefter, utdyper og forsterker det man også tidligere har hatt kunnskap om: Mer sårbare økosystemer i nord vil bidra til at et oljeutslipp her får verre konsekvenser enn et utslipp lenger sør. I verste fall kan hele økosystemer rammes, heter det.

Rapporten peker også på at det også er spesielle utfordringer knyttet til opprydding etter et utslipp i nord på grunn av forhold som sterk vind, høye bølger, delvis isdekke, mørketid og begrenset infrastruktur.

I tillegg viser forskningsresultater at olje vil brytes saktere ned i nordområdene enn i sør. Også dette skyldes forhold som temperatur, mangel på dagslys i mørketiden og stedvis isdekke.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger