Publisert 4. februar 2000

(OTC 2011) Ingeniør Per Gjerdrum, også kjent som PG Pump Solutions, er en av vinnerne av Spotlight on New Technology-prisen på årets OTC. Nå håper de gjennombruddet er like rundt hjørnet.

PILOTEN: Her er pilotmodellen av PG-MAPS (Foto: PG Pump Solution)

PRISPUMPE: PG Pump Solutions Andreas Børre Larsen (t.v.) og Per E. Sørum (t.h.) her sammen med styreleder i OTCs Spotlight on New Technology Award-komité, Susan Cunningham fra Noble, som gjerne ville inspisere vinnerteknologiene nærmere. (Foto: Magnus Birkenes)

(Houston:) Spotlight on New Technology Award deles hvert år ut under Offshore Technology Conference i Houston, Texas. De femten prisvinnerne plukkes ut blant dusinvis av innsendte og anbefalte kandidater, og velges for sin unike natur, banebrytende konsepter og revolusjonsmuligheter.

En av årets vinnere er norske Ingeniør Per Gjerdrum AS fra Hvalstad, også kjent som PG Pump Solutions, som mottar prisen for sin nye pumpeenhet PG-MAPS (Multi Application Pump Solution), som kombinerer eksisterende og velprøvd teknologi i en ny sammensetning for å skape en pumpemekanisme med unike egenskaper innen høyt trykk/høy kapasitet for abrasive og viskøse væsker for bruk både topside og subsea.

PG-MAPS er allerede pilottestet, og baserer seg på Hose Diaphragm Pump-hodene til tyske Feluwa og kraft- og drivverksystemer utviklet av Techni, basert på permanente magnetmotorer. Fordelene er mange, deriblant intet behov for smøring eller oljetilførsel, ingen roterende pumpedeler, null utslipp til sjø, høy toleranse for sand og andre partikler, og muligheter for drift via både AC- og DC-strøm.

Håper på gjennombrudd
– Vi håper denne prisen skal gi oss et markedsløft, og korte ned veien til lansering på norsk sokkel. Det er mye konservatisme i denne bransjen, og ting skal være bevist bra for å godtas. Vår enhet består av bare anerkjente deler, satt sammen på en helt ny måte, forklarer PGs visepresident for forretningsutvikling, Per E. Sørum, til Oilinfo i Houston.

– Så lenge det er snakk om væske, takler denne alt. Patentet er underveis, og skal være klarert innen et halvt års tid, legger teknisk sjef Andreas Børre Larsen til.

Innland og utland
– I utgangspunktet ser vi mot norske kontrakter, men dersom norske aktører er klare for å bruke den i for eksempel Mexicogulfen, er det også selvsagt interessant. Det viktigste nå, er å finne en konstellasjon som er villig til å sette enheten under vann. Vi satser på å ha første kontrakt i boks innen utgangen av 2011, sier Sørum.

– Dersom denne nå får sitt store gjennombrudd, vil det å levere tre-fire enheter i året være et stort steg fram for oss, sier Sørum fornøyd.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger