Publisert 4. februar 2000

Oljedirektoratet melder om olje- og kondensatfunn på Krafla Vest-prospektet nær Oseberg. Prospektet ligger like ved Krafla, hvor Statoil gjorde et funn i mai.

TROR På OPPSIDE: Gro Gunleiksrud Haatvedt.
(Foto: STATOIL)

Krafla Vest har blitt undersøkt gjennom brønnbane 30/11-8 A, som er et sidesteg til Krafla-funnbrønnen 30/11-8 S. Brønnen, som har blitt boret av «Ocean Vanguard», ligger 26 kilometer sørvest for Oseberg Sør.

– Det ble påtruffet en oljekolonne på brutto 140 meter og en kondensatkolonne på brutto 160 meter i Tarbertformasjonen med reservoarkvalitet som forventet. Sekundært letemål i Nessformasjonen er vannfylt, melder Oljedirektoratet.

Foreløpige beregninger viser at størrelsen på funnet ligger mellom to og seks millioner Sm3 oljeekvivalenter, tilsvarende mellom 12,5 og 38 millioner fat oljeekvivalenter. Dette kommer i tillegg til ressursanslaget på hovedprospektet Krafla, som ble beregnet til å være mellom to og ni millioner Sm3 oljeekvivalenter stort.

Stor oppside
– Nordsjøen har fremdeles et stort letepotensial. Gjennom funnene på Krafla og Krafla Vest har vi nå påvist tilsammen et volum på 50 – 75 millioner fat oljeekvivalenter, noe som må sies å være et meget betydelig funn i nærfeltssammenheng, sier Gro Gunleiksrud Haatvedt, Statoils letedirektør for norsk sokkel, i en pressemelding.

Gunleiksrud Haatvedt tror på en ytterligere oppside i letingen, som kan tilsvare det som allerede er bekreftet av ressurser i de to funnene.

Statoil vil nå vurdere å bygge ut funnene som et hurtigløp:

– Funnene av Krafla og Krafla Vest gir et godt utgangspunkt for utvikling av et nytt fast track-prosjekt og viser at det fremdeles finnes vekstmuligheter i denne modne delen av Nordsjøen, sier Tom Dreyer, letesjef for Nordsjøen Nord.

Videre til Theta
Brønnen 30/11-8 A ble boret til et vertikalt dyp på 4.246 meter under havflaten, og havdypet på stedet er 108 meter.

Brønnen ligger i lisens 035, og ble boret med kostnadsdeling med lisens 272. Lisenshaverne og eierandelene i de to lisensene er identiske. Statoil er operatør med en andel på 50 prosent, mens Det norske og Svenska Petroleum har 25 prosents andel hver.

«Ocean Vanguard» skal nå videre til lisens 569 i nærheten av Sleipner for å bore letebrønnen 16/7-10 på prospektet Theta Nordøst. Det arbeidet er forventet å ta 51 dager. Statoil er operatør i denne lisensen med en andel på 59,6 prosent, mens ExxonMobil har en andel på 30,4 prosent og Total har en andel på 10 prosent.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger