Publisert 4. februar 2000

Roxar har lansert nye flerfasemålere. Nå ser man på hvordan måleteknologi kan brukes til å se framover.

Roxar begynte arbeidet med sin første flerfasemåler i 1983. Nå lanseres tredje generasjon av et av teknologiselskapets faneprodukter. Flerfasemålere måler flerfasestrømmer i rør: strømmer som oppstår når gass, vann og olje blir transportert i det samme røret samtidig.

ROXARS NYE VIDUNDER: MPFM 2600 er tredje
generasjon av Roxars flerfasemålere.
(Foto: ROXAR)
KAN Nå SE I RøRET: Roxar-sjef Gunnar Hviding.
(Foto: HENRIK SALTHE)

SENSORRING:De seks sensorene i Roxars nye
måler kan konfigureres slik at man får et stort
antall sektorer man kan få ulik data fra.
(Ill.: ROXAR)

FAMILIEFOTO: Andre og generasjon
flerfasemåler, sammenlignet. (Foto: ROXAR)

– Gassen er lettere enn olje og vann, og dermed flyter gassen fortere enn væskene. I tillegg blander stoffene seg, og flyter ikke nødvendigvis i samme retning: noe flyter gjerne på skrått, og noe flyter baklengs. Det er totalt kaos i røret, forklarer Gunnar Hviding, administrerende direktør i Roxar, til Oilinfo Weekend.

Mer nøyaktig fartskontroll
Første generasjon av målerne tok utgangspunkt i at alt hadde samme hastighet, mens den største nyvinningen i andre generasjon var at det ble tatt høyde for ulike hastighet for væske og gass. Når den tredje versjonen av måleren nå kommer på markedet, ser man at mye har skjedd siden den første kom på markedet i 1992.

– I de tidligere generasjonene har vi hatt en snittfart for det som beveger seg forbi et visst punkt; man kan gjerne si at vi har forenklet ved å si at alt som flyter forbi det punktet beveger seg likt. Den nye patenterte versjonen gjør at vi potensielt kan dele inn dette tverrsnittet i røret i mer enn 7.000 sektorer og beskrive hver av disse sektorene individuelt. Resultatet er at vi for eksempel kan måle ulik hastighet på det som flyter midt i røret og det som flyter nærmere rørveggen, forteller en engasjert Hviding.

– Vi får en fullstendig tredimensjonal presentasjon av det vi kaller strømningsprofilen, 12.000 ganger i sekundet, legger han til.

Kaos i 3D
Roxar-sjefen henter opp en demonstrasjon av måleren, hvor sensordata har blitt matet inn i modell som deretter visualiserer brønnstrømmen i røret. Ved hjelp av de nye sensorene kan en faktisk se hva som flyter gjennom røret.

– Her ser vi en stor gasslomme på vei oppover i røret, mens rundt her har vi olje og vann som flyter av gårde, forteller Hviding mens han peker på skjermen.

– Ved å bruke den kompetansen og teknologien vi har innenfor vår reservoarprogramvare kan vi lage en komplett tredimensjonal fremstilling av brønnstrømmen, med hastigheter og komposisjon. Det blir som å sitte og se inn i røret på en TV i sanntid, smiler Hviding.

– En side av saken er at vi får veldig mye mer nøyaktig data om hva som foregår inne i røret, men denne visualiseringen gjør samtidig at man får en helt annen forståelse av hva som faktisk foregå inni rørene, påpeker Roxar-sjefen.

Mindre, lettere, billigere
Roxars nye målere veier en femtedel av forrige generasjon, og selv om teknologien går dit hen at alt blir billigere, mindre og lettere, mener Hviding at det er sektorinndelingen og de mer nøyaktige målemetodene som er det største fremskrittet for Roxar i selskapets nye målere. Alle nyvinningene gjør at det skal bli lettere å eie en flerfasemåler.

– Det at disse er lettere å administrere og ikke trenger like mye kalibrering og ettersyn som de gamle målerne kombinert med muligheten for å se hva som skjer i strømmen tror vi er første steg til at flerfasemålere ikke lenger er noe en snakker om, men tar som en selvfølge, spår Hviding.

Det litt tekniske
Hvordan har selskapet fått til dette sjumilssteget i måleteknologien? Løsningen er antallet sensorer som sitter i røret. Tidligere målere har vært basert på et oppsett der en hadde to elektroder, en på hver side av rørets tverrsnitt. Disse elektrodene klarer å måle farten på det som strømmer forbi, men oppgir bare én hastighet for olje og én hastighet for gass for et visst tidspunkt. I den nye versjonen har Roxar plassert seks elektroder i en ring rundt brønnstrømmen. Hver av disse elektrodene kan konfigureres slik at hastigheten kan måles i mange flere sektorer i brønnstrømmen.

– Det betyr at vi teoretisk sett har mulighet til å dele opp tverrsnittet av røret i dette punktet i til sammen seks opphevd i fem antall sektorer, og for hver av sektorene får vi en separat verdi på farten, i tillegg til komposisjonen av hva som strømmer forbi; vann, gass eller olje, forklarer Hviding til Oilinfo Weekend.

Disse målingene gjøres nå 12.000 ganger i sekundet, mot 3.000 ganger i sekundet i forrige generasjon målere. Til å gjøre disse målingene og behandle dataene trenger måleren bare 12 watt.

– Det er en femdel av en lyspære, ler Hviding.

Kvitter seg med radioaktivitet
En annen forbedring i forhold til forrige generasjon, er at Roxar har klart å gjøre seg uavhengig av radioaktivitet i måleren, dersom kunden ønsker dette.

– Tidligere har vi brukt en radioaktiv kilde til å utføre gammastrålemålinger for å finne tettheten i strømmen. Vi har nå utviklet og patentert et helt nytt og grensesprengende målekonsept hvor vi bruker elektromagnetiske målinger av brønnstrømmen til å måle tetthet, forteller Hviding.

De første eksemplarene av måleren skipes i disse dager til Mexico, og Roxar ser stort potensial for de nye målerne i etablerte markeder som Midtøsten, Russland og Mexicogolfen.

– De gamle målerne var så store at det var vanskelig å få de satt inn på eksisterende installasjoner uten å gjøre veldig store ombygginger. Disse nye målerne er såpass små at det er lettere å lirke de inn på eksisterende prosjekter.

Foreløpig er måleren kun i en topside-variant, men Roxar jobber med å marinisere teknologien, og tror en subsea-utgave vil være tilgjengelig om rundt ett år.

Blikket rettes mot horisonten
Hva vil være nyvinningen i neste generasjon av Roxars flerfasemålere?
– Uten at vi kan si for mye om det, tror jeg vi vil se en utvikling hvor målere kan brukes til å gjøre annet utstyr mer intelligent, både med tanke på overvåkning og automatisering, sier Hviding, og foreslår å ta etter datamaskingiganten Intel med et eget klistremerke merket «Roxar Inside».

– Måling er så fundamentalt at jeg tror vi vil se målere oftere og oftere bli en integrert del av annet utstyr. Jeg tror også verden går mer og mer mot å bruke målinger til å forutsi hva som skjer i framtiden vel så mye som å bruke målinger til å overvåke. Slik målere brukes nå ser vi veldig mye i bakspeilet. Jeg tror nok mye av utviklingen vil ligge i frontruta, forutser Roxar-sjef Gunnar Hviding.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger