Ett sekunds strømfeil sendte gassprisen til himmels

Publisert 4. desember 2013

Gassprisene i Storbritannia har skutt i været, grunnet en ett-sekunds feil på en norsk strømledning.,Onsdag meldte analysetjenesten Energy Market Price at gassprisene i Storbritannia har steget til sitt høyeste siden april, grunnet usikkerhet rundt gassleveransene fra Norge. Prisen som normalt svinger i intervallet 56-62 pence per therm (thm – enhet som tilsvarer energien man frigjør ved å brenne en kubikkfot naturgass), skvatt opp til 71.75 pence tirsdag, og ligger i dag på 72,50.

Årsaken til prisøkningen skyldes at samtidig som man forventer uvær, er det usikkerhet rundt gassimporten fra Norge, mer konkret fra Nyhamna-terminalen. På Nyhamna kommer gassen fra Shells Ormen Lange -felt inn, blir behandlet og eksportert til Easington i Storbritannia gjennom rørledningen Langeled.

Ekstern strømtilførsel

På loggen til Gassco, operatør for de norske gassrørledningene, står det at man har hadde bortfall av gasseksporten fra Nyhamna fra 07.45 om morgenen søndag 1. desember til 06.00 mandag 2. desember, grunnet feil på den eksterne strømtilførselen. Deretter hadde man nytt bortfall fra 08.20 samme dag, til 06.00 onsdag morgen, igjen på grunn av feil på ekstern strømtilførsel. Bortfallet tilsvarer 25-26 millioner kubikkmeter gass per dag.

– Vi har hatt endel irregularitet i produksjonen de siste dagene som skyldes strømdip’er fra nettet, sier Shells informasjonssjef for Nyhamna, Kitty Eide, til Petro.no.
Hun forklarer at strømutfall stopper produksjonen, da utstyret på anlegget er drevet av strøm fra nettet, og at det tar tid å starte opp igjen.
– Siste melding fra Ormen er “produksjon som normalt,” sier Eide.

– Ett minisekund

Statnett er ansvarlig for strømleveransene til Ormen Lange- anlegget på Nyhamna.

– Vår erfaring er at utstyret på Nyhamna er svært følsomt for hendelser på nettet, sier Irene Meldal, kommunikasjonssjef i Statnett til Petro.no.

– Vi hadde noen problemer andre steder på nettet natt til søndag som kan ha slått ut på Nyhamna, sier hun, som en mulig forklaring på hvorfor anlegget stengte ned da.

– Men mandag klokken 08.02 hadde vi en fasefeil på en ledning mellom Vikeland og Fræna, sier hun. Dette er ledningen som sørger for strøm til Nyhavna.

– Det var dårlig vær, og en av ledningene slo inn i noe, vi vet ennå ikke hva. Dette gjorde at strømmen var nede i et minisekund, altså under ett sekund, før strømmen var på igjen, forklarer hun.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger