Publisert 4. februar 2000

Partiene som stiller seg positiv til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen vant folkets stemmer i Lofoten-kommunene. – Ett skritt nærmere oljeboring, mener OLF.

FLERTALL FOR BORING:Partiene som sier ja til
oljeboring utenfor Lofoten fikk flertall.

SV og Venstre klarte ikke å få med seg befolkningen i Lofoten og Vesterålen i kampen mot oljeboring, til tross for harde valgkamper i distriktet.

Førstegangsvelgerne i Lofoten, Stian Grundstad, Marit Eriksen Wangaard, Belen Maria Rishatt, Ida Neli Hansen og Anette Reinåmo sier til Dagbladet at de kommer til å flytte dersom det blir oljeboring i området. De fem stemte SV for å sikre seg mot oljeaktivitet i området.

– Det var kanskje ikke det vi har mest lyst til å stemme i utgangspunktet, men nei til olje er vår hjertesak, sier Wangaard til Dagbladet.

Lav oppslutning
Lofotposten har hatt en meningsmåling om oljeboring på nettsiden i løpet av hele valgkampen. Her har nei-siden kommet ut sterkest, men vet ikke-gruppen har vært stor.

– Disse vet-ikke velgerne har definitivt ikke gått til nei-partiene når det kom til stykket. Det kan virke som om nei-bevegelsen definitivt ikke er tilstede, med både SV og Venstre på tilbakegang i Lofoten, sier redaktør i Lofotenposten, Jan Eivind Fredly, til Petro.no.

Feilslått valgkamp
Fredly mener nei-partienes valgkamper har vært politisk ukorrekt, da makt- og blokkdiskusjoner har druknet flere andre viktige saker.

– AP har lykkes med sin strategi da de har unngått å diskutere oljeboringsaken direkte. Men den har aldri rukket å utvikle seg til en miljøsak, fortsetter Fredly.

Lav deltakelse
Valgdeltakelsen i distriktet var i tillegg svært lav med 62,9 prosent av befolkningen som utførte borgerplikten sin. Totalt avga 12.043 mennesker i Lofoten stemme ved mandagens Stortingsvalg, skriver Lofotenposten. Av disse stemte 32,3 prosent på Arbeiderpartiet. Fremskrittspartiet fikk 24,2 prosent av stemmene mens tredje største parti var Høyre med 11,2 prosent. SV og Venstre fikk henholdsvis 9,3 og 1,9 prosent av stemmene.

Et steg nærmere åpning
Nå mener OLF at valgresultatet fra Lofoten og Vesterålen er et steg nærmere åpning av oljeboring i området.

– Olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen vil ha stor betydning for å videreutvikle velferdsstaten og for å skape ny giv i regionen. Vi registrerer spesielt at velgerne i området ikke har gitt støtte til varig vern, sier administrerende direktør i OLF, Per Terje Vold, i en pressemelding.

Denne saken er hentet fra vårt søsternettsted petro.no.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger