Publisert 11. mai 2006

Norsk Industri etterlyser omtale av industriens rolle i forvaltningsplanen for nordområdene. Organisasjonen mener også at staten må øke rammene for eksportgarantier betydelig dersom norsk offshoreindustri skal få Shtokman-kontrakter.

Av: Torstein Schjølberg

Organisasjonen Norsk Industri som representerer 2000 industribedrifter med drøyt 110.000 ansatte, leverte tirsdag et eget notat til Energi- og miljøkomiteen i forbindelse med den framlagte forvaltningsplanen.

Omtale av industriens rolle
I notatet framgår blant annet at organisasjonen regner med at Energi- og Miljøkomiteen i det videre vil omtale industriens rolle i Forvaltningsplanen, og minner om at industri-sysselsettingen i Nord-Norge har gått ned 20% fra toppåret i 1998.

Norsk Industri mener at potensialet knyttet til olje- og gassvirksomheten er særlig stort både for offshore leverandørindustri og nedstrømsvirksomhet.
– Erfaringene ved Snøhvitutbyggingen viser at ringvirkningene ble langt større enn tidligere antatt – ikke bare i første utbyggingsfase, men også senere inn i driftsfasen, skriver Norsk Industri, og peker på at driften av Snøhvit samlet vil gi stabil sysselsetting til omlag 500 personer.

Det bør være en realistisk målsetting å oppnå slike omfattende, positive effekter i forbindelse med Goliatprosjektet og ved senere funn nordpå, mener Norsk Industri.

Gazprom vil kreve eksportgarantier
I notatet berøres også leverandørindustriens muligheter for leveranser til Shtokman.

Norsk Industri kjenner til at Gazprom ønsker eksportfinansiering i forbindelse med de store leveransene som kommer på Shtokman og andre felt. Det vil i så fall vil bety at Garantiinstituttet for Eksportkreditt må heve sine garantirammer betydelig.

For offshore leverandørindustri blir dette er forutsetning for å kunne konkurrere om de store kontraktene på russisk side, mener organisasjonen.


GIEK er det sentrale statlige organ for garanti-stillelser og kredittforsikring av eksportkreditter, og har som hovedmålsetting å fremme norsk eksport av varer og tjenester og norske investeringer i utlandet.

Norsk Industri er resultatet av sammenslåing mellom de to store industriforeningene i NHO; Teknologibedriftenes Landsforening (TBL) og Prosessindustriens Landsforening (PIL). Bedriftene i organisjonen er tungt involvert i olje- og gassnæringen dels som teknologibaserte leverandørbedrifter, dels i nedstrømsvirksomheten.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger