Publisert 4. februar 2000

StatoilHydro varslet i sin kvartalspresentasjons i dag at selskapet fortsatt ser behov for kostnadsreduksjon. Leverandørbransjen skjelver ikke i buksene av den grunn, men etterlyser mer is i magen.

Norsk Industri er en sammenslutning av norske industribedrifter, og har flere medlemmer innenfor den norske oljeleverandørindustrien, hvor StatoilHydro er blant de viktigste oppdragsgiverne. Norsk Industri ser ikke på det som overraskende at selskapet varsler videre kutt, og tror ikke det vil skape større problemer for leverandørene.

IS I MAGEN: Norsk Industris fagsjef Runar
Rugtvedt skulle ønske Helge Lund hadde mer is
i magen. (Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

– Konstruktiv dialog
– Siden tidlig i vinter har vi jobbet med en konstruktiv dialog med StatoilHydro for å få ned kostnadene på norsk sokkel. En har etter hvert kommet til en forståelse om at årsaken til kostnadsøkning de siste årene har vært at materialprisene har økt vesentlig, og at derfor har blitt dyrere med innkjøp av utstyr, mens lønnsnivået ikke har økt mer enn ellers i samfunnet i leverandørindustrien. Vi har en god dialog med StatoilHydro, og den dreier seg blant annet om hvordan arbeidsprosesser og modning av prosjekter kan være med å gjøre prosjekter mer kostnadseffektive, sier Runar Rugtvedt til Oilinfo. Han er fagsjef med ansvar for olje og gass hos Norsk Industri.

Rugtvedt tar på vegne av leverandørindustrien selvkritikk på at det overopphetede markedet de siste årene har ført til at produktiviteten og effektiviteten ikke har vært på topp hos leverandørene, men at industrien nå jobber med å bedre dette.

– Vi har en forventning om at planlagte prosjekter hos StatoilHydro går videre, for nå er det kapasitet og ressurser hos leverandørindustrien, sier han til Oilinfo.

Is i magen
Fagsjefen advarer StatoilHydro mot å være for kortsiktig og tenke for mye på oljeprisen.

– En feltutbygging har gjerne en horisont på 25 til 30 år, og da er ikke dagens oljespris så viktig. Vi skulle nok ønsker at en del selskaper hadde mer is i magen, men samtidig blir de jaget av kvartalsresultatene og forventningen til disse. Det kan virke som om noen av de store internasjonale gigantene har en lengre horisont enn StatoilHydro, men de har nok også en større kontantstrøm og mer penger på bok enn StatoilHydro, medgir Rugtvedt.

Fagforeningene synes heller ikke det er overraskende at StatoilHydro fortsatt ser behov for kostnadskutt, men klarer ikke å bli enige om hvorvidt kostnadskuttene er gode eller dårlige. Les mer om saken hos vårt søsternettsted Petro.no.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger