Publisert 11. august 2006

I den månedlige oljemarkedsrapporten fastholder Det internasjonale energibyrået (IEA) i dag sine tidligere estimater for den globale oljeetterspørselen.IEA forventer at den globale etterspørselen etter olje vil øke med 1,19 millioner fat per dag i 2006 til 84,8 millioner fat per dag.

Etterspørselsveksten i 2007 estimeres til 1,6 millioner fat per dag, til en total etterspørsel på 86,4 millioner fat per dag.

NA 24/TV2 nettavisen

Kilde: nopef.no

Energibyrået skriver i rapporten at kinesisk oljeetterspørsel i juni steg med 12,4 prosent sammenliknet med samme måned i fjor, mer enn tidligere antatt. Byrået høyner samtidig estimatet på veksten i Kinas oljeetterspørsel til 6,5 prosent fra tidligere 6,1 prosent.

Det globale tilbudet av olje steg med 615.000 fat per dag i juli til 85,5 millioner fat per dag, skriver byrået i rapporten.

Alaska-problemene
Problematikken rundt Prudhoe Bay-feltet i Alaska blir også omtalt i rapporten. BP har stengt av halvparten av feltet som ved full drift produserer 400.000 fat per dag, og er ventet å melde i dag om det vil være muligheter til å beholde noe av produksjonen mens utskiftningen av oljerørledningen foregår.

Bortfallet av oljeproduksjonen i Alaska vil bli lavere enn tidligere antatt, og Saudi Arabia og oljelagre kan dekke bortfallet melder IEA i dag. Energibyrået tror produksjonen ved feltet vil være nede i august og september, for så å gradvis komme tilbake. Leveringene fra vest-Prudhoe forventes igjen i oktober, mens øst er forventes tilbake i slutten av januar.

– Selv om Prudhoe Bay står for en signifikant del av tilførselen, kan Saudi Arabia og amerikanske oljelagre som er over gjennomsnittet dekke bortfallet, skriver de i den månedlige oljerapporten.

Tror på økt OPEC-produksjon
Ifølge rapporten må OPEC-landene øke produksjonen med 600.000 fat per dag i tredje kvartal, og ytterligere 200.000 fat i siste kvartal for å dekke bortfallene av produksjon i Alaska og Nigeria. Bortfallet fra Nigeria estimeres til 750.000 fat per dag.

På grunn av BPs problemer i Alaska kutter IEA estimatene til produksjonen fra land utenfor OPEC med 220.000 fat per dag i 2006, til 51,1 millioner fat per dag.

– For øyeblikket kan markedet klare bortfallet, men sett i lys av de mange fremtidige mulige trusslene for produksjonen, inkludert den kommende orkansesongen, er det liten tvil om at bufferen i ledig oppstrømskapasitet er tynn, skriver IEA i rapporten.

Terrorfrykt
Oljeprisen falt etter britisk politi avslørte og avverget terrorplaner natt til torsdag. Markedet fryktet at lavere etterspørsel etter flyreiser, som følge av økt terrorfrykt, kunne svekke etterspørselen etter flybensin.

I oljemarkedsrapporten skriver IEA at det er for tidlig å si noe sikkert om hvilke følger de avslørte terrorplanene vil kunne ha på etterspørselen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger