Publisert 1. juni 2007

EUs utenrikssjef Javier Solana oppfordrer Iran til å vise større fleksibilitet i striden om landets atomprogram. Men Teheran står på sitt.

NTB

Torsdag møtte Solana og Irans sjefforhandler Ali Larijani hverandre i Madrid. Det er det andre møtet mellom de to – det første endte uten resultat i april.

– Under dagens møte vil Solana be iranerne om å være mer fleksible, sa Solanas talskvinne rett før møtet begynte. Men myndighetene i Iran viser ingen vilje til verken fleksibilitet eller til en mykere linje. Like før han dro til Madrid, sa Larijani at å stanse prosessen med å anrike uran ikke er «en logisk vei å gå».

Iran viker ikke
Møtet mellom Solana og Larijani har små sjanser til å ende med et gjennombrudd i konflikten mellom Iran og Vesten om det omstridte atomprogrammet.

– Det er helt uaktuelt å stanse anrikingsprosessen. Iran vil ta i bruk alle lovlige og juridiske midler for å oppnå våre rettigheter, og vi vil ikke stanse våre kjernefysiske aktiviteter, understreket Mohammad Ali Hosseini, talsmann for det iranske utenriksdepartementet.

Isolert
Også USAs utenriksminister Condoleezza Rice ber nok en gang Iran om å endre politikk og oppgi anrikningen av uran dersom landet vil unngå å bli enda mer isolert.

– Det er på tide at Iran endrer sin taktikk, sa Rice bare få timer før møtet mellom Solana og Larijani startet.

– Verdenssamfunnet står samlet bak kravet om hva Iran må gjøre, og det er å stoppe atomprogrammet, sa Rice til journalister i Østerrikes hovedstad da hun skulle delta på en konferanse om kvinnemakt.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger