EU-direktivet: – Alle andre er dumme

Publisert 23. mai 2013

Norsk olje og gass og norske myndigheter mener det er åpenbart at Norge ikke behøver å ta i bruk de nye sikkerhetsreglene offshore. Paal Frisvold i Bellona mener at Norge ikke forstår EØS-avtalen., Det nye regelverket , som EU-parlamentet nå har godkjent, har som mål å sette minimumsstandarder for offshore sikkerhet i olje- og gassvirksomheten. Direktivet tar også for seg bestemmelser om oljeselskapenes beredskap, beredskapsplanlegging og respons. Men det er en rekke elementer her som gjør at norske myndigheter og norske bransjeaktører ikke synes dette er noen god idé. Kronargumentet har siden starten vært at man ser på implementering av dette regelverket, som i stor grad bruker erfaringer fra britisk sokkel, som en nedgradering av sikkerheten i Norge.

– Svaret er nei
– Mitt retoriske spørsmål vil være dette: Er sikkerheten bedre i Storbritannia enn i Norge?

Det er spesialrådgiver i bransjeforeningen Norsk olje og gass, Alfred Nordgård som spør. Han velger ikke å svare selv.

Han mener at Bellona, som har kjempet for å implementere EUs direktiv i norske regelverk, synger gamle refreng om igjen, etter at de valgte å hyre advokatfirmaet ALT Law Firm til å ta en gjennomgang. Deres konklusjon ble at direktivet vil være EØS-relevant, noe norske myndigheter og Norsk olje og gass som nevnt ikke er enige i, da det dreier seg om virksomhet til havs som er utenfor EØS-traktaten.

– Det er ikke noe nytt i dette Bellona kommer med. De bruker noen av sine innsamlede midler på å gi svar på feil spørsmål. Det reelle spørsmålet er: Er Norge nødt til å implementere dette? Svaret er helt klart nei, sier Nordgård til Petro.no.

Suverenitetsutøvelse
Han peker videre på at Norge i mange tilfeller har valgt å implementere EU-direktivene. Samtidig sier han at det er en viktig forskjell fra EU-land som omfattes av EU lovgiving fult ut, og Norge der EØS avtalen har noe mer begrenset virkeområdet.

– Vi må ikke ta dette i bruk . Både Ola Borten Moe , Espen Barth Eide og Jonas Gahr Støre har sagt klart at dette ikke er relevant for Norge.

– Finnes det en teoretisk mulighet for at Norge kan bli tvunget til å ta dette i bruk likevel?

– Dette er ikke bare jus. Men det er også politikk og suverenitetsutøvelse . Når to ministere og en statsråd sier dette så klart, at det ikke er relevant, så er det så vidt jeg vet ingen som tidligere har utfordret Norge på dette. Dette er handler mye om suverenitetsutøvelse, sier han.
Nordgård forteller til Petro.no at årsaken til at implementering av dette regelverket vil svekke sikkerheten, er at direktivet i liten grad har tatt inn over seg det norske sikkerhetsregelverket.

– Operatøren er helt ansvarlig
– Direktivet er basert på det britiske regelverket med et Safety Case system. Dette regelverket kan være vel og bra, men det vil ikke styrke sikkerheten på norsk sokkel at vi må endre vårt langvarige og vel innarbeide sikkerhetsregelverk. Et vesentlig prinsipp ved vårt HMS- regelverk og tilsyn, er ansvarliggjøringa av aktørene. Operatøren er fullt og helt ansvarlig. I dettte ligger at vi har et dialogbasert og tillitsbasert system.

– Forstår ikke EØS-avtalen
Bellona er riv ruskende uenig med Norsk olje og gass. Paal Frisvold sier til Petro.no på telefon fra Brussel, at Norsk olje og gass, og også norske myndigheter, ikke har forstått EØS-avtalen.

– Det nytter ikke å sette seg på rompa og si at alle andre er dumme. Det er det Norsk olje og gass har gjort her, og de oppfatningene om at dette ikke må implementeres er helt feil. Det er klart det må implementeres, sier Frisvold.

– Kan Norge tvinges til å implementere dette?

– Selvfølgelig kan vi tvinges. Og dette er en av de konsekvensene ved EØS-tilværelsens uutholdelige letthet. EU-samarbeidet går ut på å finne felles løsninger på felles problemstillinger. Slik det er nå, og om det fortsetter slik med neste regjering, vil Norge male seg inn i et hjørne. Den norske regjeringen jobber imot EU, mens Storbritannia og Danmark og Nederland jobber med EU. Borten Moe som sitter i spissen, og hater EU som pesten. Norge vil være kongen på haugen, men det går ikke lenger, vi er en del av et større marked, sier Frisvold.

– Farlig for norsk sokkel
Han mener at det i denne debatten også utelates helt sentrale temaer.

– Dette er et viktig område for både miljø og petroleumsvirksomhet. Det vil faktisk være farlig for norsk sokkel. Om ikke EU-direktivet blir implementert, blir det et helt annet regelverk her enn de andre landene. Det kan bli kostnadsdrivende og føre til svekket konkurransedyktiget. At disse aspektene ikke kommer med, er jeg overrasket over, sier han.

Bellona-leder Frederic Hauge er også kritisk til at norske myndigheter ikke vil implementere EU-direktivet.

– Regjeringens motstand mot EUs nye offshoredirektiv vitner om altfor nære koblinger mellom norske politikere og norsk oljebransje, sier Hauge.

Hauge er enig med sin kollega Frisvold om at norske myndigheter og norsk oljeindustri ikke forstår regelverkene.

– Norge er åpenbart ikke er vant til å finne felles løsninger på felles europeiske problemstillinger når Regjeringen behandler den norske EØS-avtalen som en ala carte-meny som de tror de kan shoppe fra. Her må både politikere og oljeindustrien lese seg opp på norsk lovgivning, sier Bellona-leder Hauge.

OED: Ikke relevant
Men til tross for kritikken fra Bellona, samt konklusjonen til advokatfirmaet ALT, mener ikke OED at situasjonen er noe annerledes. Jon Evang i Olje- og energidepartementet sier til Petro.no at årsaken til at direktivet ikke er relevant for Norge, er geoagrafi.

– Direktivet ligger utenfor det geografiske virkeområde siden det er snakk om kontinentalsokkelen, og det saklige virkeområde (har marginal innvirkning på det indre markedet) til EØS avtalen.

På spørsmål om teoretiske muligheter for at Norge kan tvinges til å implementere direktivet, samt om det kan være aktuelt å legge ned veto, svarer Evang at de ikke vil spekulere i dette.

– Ettersom vi mener det er åpenbart at direktivet ikke er relevant for Norge av geografiske og saklige grunner, er det ikke relevant å spekulere i teoretiske problemstillinger omkring tvang og veto.

– Vil fortsatt samarbeide med EU
Evang mener at norsk sokkelsikkerhet kan svekkes ved å implementere direktivet.

– Det norske regelverket slår klart og tydelig fast ansvarsforholdene når det gjelder sikkerhet på norsk sokkel, hvor operatøren har det overordnede ansvaret. Norske myndigheter er skeptisk til å gjøre endringer som skaper uklarhet rundt disse ansvarsforholdene. Norske myndigheter vil fortsatt samarbeide aktivt med våre partnere i EU for å bidra til fortsatt utvikling av EUs regelverk på dette området, sier Evang.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger