Publisert 2. mai 2006

EU er bekymret over at Bolivia nasjonaliserer sine olje- og gassressurser. Energianalytikere på Wall Street frykter at nasjonalsering kan spre seg fra Bolivia og Venezuela til Mexico og helt til Kuwait.

NTB

– Kommisjonen reagerer med bekymring på avgjørelsen om å nasjonalisere Bolivias energisektor, sa EU-kommisjonens talsmann Johannes Laitenberger tirsdag.
– Vi hadde håpet på en prosess med diskusjoner og konsultasjoner før et slik vedtak ble vedtatt, sa han videre.

EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana er også bekymret.
– Jeg tror ikke vedtaket vil være bra for Bolivias økonomiske og politiske framtid, sier han.
USA overvåker situasjonen i landet, men vet ennå ikke hva resultatet av Bolivias vedtak vil bli, opplyste talsmann i Det hvite hus Scott McClellan tirsdag.

Bolivias president Evo Morales kunngjorde mandag at landet nasjonaliserer sine olje- og gassressurser. Vedtaket ble fulgt opp ved at militære styrker rykket ut til oljefeltene. Morales truet også med å utvise utenlandske selskap som ikke anerkjenner vedtaket.

Vil kontrollere gruvene
Tirsdag sa Morales at Bolivia vil ta større kontroll over gruvesektoren i landet, men han avviste ekspropriering. Visepresident Alvaro Garcia sa også at store utenlandske gruveselskaper må betale mer skatt i Bolivia.

Flere store gruveselskaper er opererer i landet. I 2005 eksporterte landet mineraler for nesten 3 milliarder kroner. Apex Silver Mines Ltd utvikler en stor sølv- og sinkgruve sør i landet, som skal starte produksjonen neste år.

Kursen på selskapets aksjer falt med mer enn 25 prosent tirsdag på grunn av frykt for at Bolivia skal utvide nasjonaliseringen til andre ressurser enn kun olje og gass. Best kjent er kanskje Bolivia for sine tinn- og sølvressurser.

Ifølge Solana skal mandagens vedtak diskuteres på et møte mellom ledere fra EU og Latin-Amerika 11.til 13. mai i Wien.

Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva skulle snakke med andre sør-amerikanske ledere om saken på telefon tirsdag, ifølge en av presidentens talsmenn.

Bekymret analytiker
Bolivia har Latin-Amerikas nest-største gassreserver, kun Venezuela har mer. Energianalytikere på Wall Street er bekymret over hva vedtaket om Bolivias petroleumsressurser kan bety for markedet.

– Dette sender et svært negativt signal til olje og gassmarkedet. Det er et signal om økende nasjonalisering som kan spre seg fra Bolivia og Venezuela til Mexico og helt til Kuwait, sier en analytiker til avisen Financial Times.

Utenlandske selskaper har til sammen investert rundt 215 milliarder kroner i landets gassindustri de siste ti årene, ifølge avisen. Blant investorene er Brasils Petrobras, som kontrollerer 45 prosent av Bolivias gassfelter, Spanias Repsol YPF, det franske Total og den britiske olje- og gassprodusenten BG Group Plc. De fleste av Bolivias naturgassavtaler ble inngått i 1996, med varighet på 40 år.

Da Morales vant valget i desember, lovet han at staten kom til å sikre seg langt mer av overskuddet fra energisektoren, slik at pengene også kunne komme de fattige til gode.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger