Publisert 15. mai 2007

Fastlåste konflikter mellom Russland og flere EU-land gjør at forventningene om konkrete resultater på toppmøtet denne uken nærmer seg null.

NTB

Utenriksminister Frank-Walter Steinmeier fra EUs formannskapsland Tyskland var tirsdag i Moskva for å forsøke å hindre at toppmøtet blir dominert av konfliktene. Han skulle møte både president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov.

Konfliktene har tårnet seg opp den siste tiden, og ingen av dem ser ut til å bli løst i tide før toppmøtet i Samara ved elven Volga i Russland.

Tjenestemenn i EU har i praksis gitt opp det sentrale, nemlig å komme i gang med samtaler om en ny og omfattende samarbeidsavtale mellom EU og Russland, skriver Financial Times.

Polen opprettholder nemlig sitt veto mot slike samtaler, fordi Russland siden 2005 har nektet å importere polsk kjøtt og andre matvarer.

Krangler
Foruten den polskrussiske striden, krangler EU også med naboen i øst om Kosovos sluttstatus, USAs planer om et rakettforsvar i EU-landene Polen og Tsjekkia og russisk energipolitikk. Steinmeier har derfor skrudd ned forventningene foran toppmøtet, men sier han føler seg trygg på at fornuften til slutt vil vinne fram, både i EU og Russland.

Den russiske avisen Kommersant skriver at Steinmeier ikke vil klare å «redde møtet fra å kollapse», mens Vedomosti mener toppmøtet er meningsløst, og at spørsmålet nå er om møtet vil bli relativt eller fullstendig mislykket.

EUs mål med toppmøtet 17. og 18. mai har hele tiden vært å meisle ut en ny samarbeidsavtale om alt fra energipolitikk og klimaendringer til visumavtaler og håndtering av såkalte frosne konflikter. Dagens avtale utløper i år.

Revurdering
Russlands EU-ambassadør Vladimir Tsjizjov sier toppmøtet er en mulighet til å redusere spenningene, men at EU ikke bør ha noe håp om gjennombrudd på områder som importforbudet mot polske landbruksvarer.

– Samara-toppmøtet kan være en god mulighet til å skape mindre frykt, redusere spenningene og gjøre slutt på alle spekulasjonene, sier han i et intervju med nyhetsbyrået Reuters.
Flere av de østeuropeiske landene som ble med i EU i 2004, tar åpent til orde for at blokken må revurdere hele sin politikk overfor Russland.

Litauen truer blant annet med veto mot samtaler om en ny samarbeidsavtale mellom EU og Russland dersom ikke russiske myndigheter gjenopptar sin tilførsel av olje til en litauisk kraftstasjon.

Ordkrigen mellom Russland og Estland er dessuten fortsatt intens etter at estiske myndigheter nylig flyttet et minnesmerke over russiske soldater som falt under andre verdenskrig.

Viktige stridsemner mellom Russland og EU:

Kjøttboikotten
Russland har siden slutten av 2005 forbudt import av kjøtt og andre matvarer fra EU-landet Polen, angivelig på grunn av sviktende mathygienisk kontroll. Polen blokkerer derfor forhandlinger om en ny samarbeidsavtale mellom EU og Russland.

Kosovo
Russland har truet med å legge ned veto i FNs sikkerhetsråd mot planene om uavhengighet for Kosovo, som i dag er en serbisk provins. EU tar på sin side til orde for en «særordning» med et selvstyrt Kosovo under internasjonal kontroll.

Estland
Russland har protestert mot flyttingen av et sovjetisk krigsminnesmerke ut av sentrum i Estlands hovedstad Tallinn. Også russere i EU-landet Estland har protestert mot flyttingen.

Energi
I landene ved Østersjøen vokser skepsisen mot byggingen av en gassrørledning på havbunnen mellom det vestlige Russland og Tyskland. Rørledningen skal føre naturgass fra regionen rundt Kaspihavet til Vest-Europa.

Verdens handelsorganisasjon (WTO)
EU vil blokkere for russisk medlemskap i WTO inntil russerne gir avkall på gebyrer for passasjerflyginger over Sibir. For tiden kommer disse gebyrene opp i nesten 2,5 milliarder kroner per år.

Rakettforsvar
Russland krever at USA stanser planene om å utplassere deler av sitt rakettforsvar i Polen og Tsjekkia. De to EU-landene trekkes inn i et system rettet mot Russland, hevder russerne.

CFE-avtalen
Russlands president Vladimir Putin har sagt at landet ikke lenger føler seg bundet av CFE-avtalen om nedbygging av konvensjonelle styrker i Europa. Uttalelsen tolkes som en protest mot at NATO ikke vil ratifisere avtalen.

(Kilder: DPA, NTB)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger