Publisert 12. juli 2006

EU-kommisjonen ilegger teknologigruppen Microsoft en bot på vel 2,2 milliarder kroner og truer med daglige bøter på 24 millioner fra neste måned av.

NTB

EUs konkurransekommissær Neelie Kroes var klar i talen da hun offentliggjorde boten i Brussel onsdag.
– Ingen selskaper står over loven. Enhver virksomhet som opererer i EU, må respektere EUs regler, sa hun.

Boten blir ilagt fordi EU-kommisjonen mener at Microsoft ikke har rettet seg etter en beslutning som Kommisjonen tok 24. mars 2004. Kommisjonen fant da at Microsoft hadde misbrukt sin dominerende markedsposisjon som leverandør av operativsystemet Windows.

Kommisjonen ila derfor selskapet den gang en bot på nærmere 4 milliarder kroner (497 millioner euro) og krevde blant annet at Microsoft måtte gi fra seg mer teknisk informasjon om Windows slik at konkurrenter lettere kunne lage programvare som fungerer greit sammen med operativsystemet.

Ikke nok
Microsoft har betalt den første boten på snaut 4 milliarder kroner, men EU-kommisjonen mener selskapet ikke har gitt fra seg nok teknisk informasjon ennå. Konkurransekommissær Neelie Kroes hevder at Microsoft ikke engang har vært i nærheten av å gi ut fullstendige og korrekte tekniske opplysninger om Windows.
– Derfor har jeg ikke noe annet alternativ enn å ilegge Microsoft straffebetaling, sa Kroes onsdag.

Hun understreket at det er første gang i EUs historie at Kommisjonen er blitt tvunget til å straffe et selskap for å ha unnlatt å rette seg etter en beslutning om brudd på EUs konkurranselovgivning. Boten på vel 2,2 milliarder kroner tilsvarer daglige bøter på 12 millioner kroner for perioden 16. desember 2005 til 20. juni 2006.

Og EU-kommisjonen nøyer seg ikke med det. Dersom Microsoft ikke nå retter seg etter Kommisjonens beslutning fra 2004, vil dagbøtene fra og med 31. juli bli hevet til 24 millioner kroner.

Anker
Microsoft svarte umiddelbart onsdag at den nye boten er uberettiget, og at selskapet vil anke EU-kommisjonens beslutning inn for EUs domstolsapparat. Microsoft hevder at de har arbeidet utrettelig for å tilpasse seg Kommisjonens krav, men at Kommisjonen stadig har endret kravene.
– Vi synes ikke at en bot, og i hvert fall ikke en bot på denne størrelsen, er passende når man tar i betraktning mangelen på klarhet i Kommisjonens opprinnelige beslutning og våre bestrebelser de siste to årene, het det i en uttalelse fra Microsofts advokat Brad Smith onsdag.

EUs konkurransekommissær Neelie Kroes sa at hun ikke kjøper det argumentet, fordi beslutningen fra mars 2004 er «krystallklar».

Striden mellom EU-kommisjonen og verdens mektigste teknologigruppe går helt tilbake til 2000, da Kommisjonen sendte den første advarselen til Microsoft om antatt misbruk av selskapets dominerende markedsposisjon. Microsoft har allerede anket beslutningen fra mars 2004, og den er nå til behandling i EUs nest øverste domstol, Førsteinstansdomstolen, i Luxembourg. Domstolens beslutning i den saken er ikke ventet før mot slutten av dette året eller begynnelsen av det neste.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger