Publisert 4. februar 2000

EU-landene har ikke greid å bli enige om hvordan energimarkedet skal avreguleres.,Krangelen om energiliberaliseringen er så betent at energiministrene fra EUs 27 medlemsland torsdag gikk bak lukkede dører for å diskutere saken.
Tyskland, Frankrike og seks andre land motsetter seg EU-kommisjonens krav om at et selskap ikke kan eie både produksjonsanlegg og forsyningsnett for elektrisitet og gass. I dag kan tyske og franske energikjemper diktere markedsadgangen for konkurrerende utenlandske energiselskaper.
Det slovenske EU-formannskapets forsøk på å komme de åtte landene i møte ble imidlertid feid av bordet av blant andre Storbritannia, Nederland, Sverige og Danmark, som støtter kommisjonens krav om eieratskillelse, eller «unbundling» som det heter på EU-sjargongen.
Torsdag ble det imidlertid kjent at den tyske energigiganten E.ON vil selge sitt høyspentnett i Tyskland. Flere håper nå at andre store energiselskaper vil følge etter. – Skal vi få et fungerende elmarked i Europa, så er det veien å gå, sier den svenske næringsministeren Maud Olofsson. Energiministrene skal møtes igjen i begynnelsen av juni for å prøve å bli enige. (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger