Publisert 15. juni 2006

«Europa lytter» lover EU-lederne på toppmøtet i Brussel. Men et opprop fra over en halv million EU-borgere bryr de seg ikke om.

NTB

«Europa lytter» er overskriften på det første kapittelet i utkastet til slutterklæring fra EU-toppmøtet i Brussel torsdag og fredag. Der roser EU-landenes stats- og regjeringssjefer alle forsøk det siste året på å involvere borgere i EU-debatt.

Dagens klareste eksempel på et slikt folkelig engasjement ble imidlertid møtt med en kald skulder på toppmøtet. En gruppe EU-parlamentarikere, med svenske Cecilia Malmström i spissen, samler inn underskrifter via e-post mot EU-parlamentets kostbare pendling mellom Brussel og Strasbourg hver måned. Torsdag var de kommet opp i 567.236 elektroniske underskrifter.

Likevel utelukket Østerrikes forbundskansler Wolfgang Schüssel, som har formannskapet i EU dette halvåret og dermed setter dagsordenen for EU-toppmøtet, å åpne for en diskusjon om dette temaet.

Kostbart flyttesirkus
Hver måned flytter de 732 EU-parlamentarikerne, deres medarbeidere og mer enn 1.000 EU-byråkrater, samt flere hundre journalister og lobbyister, til Strasbourg i Nordøst-Frankrike for fire dager. Tonnevis av dokumenter pakkes ned og sendes med lastebiler, for så å ta turen tilbake til Brussel fire dager senere.

Dette reisesirkuset koster over 200 millioner euro i året, altså bortimot 1,6 milliarder kroner. Dette er ren galskap, mener stadig flere. Parlamentet burde avvikle ordningen og i stedet ha permanent tilhold i Brussel, hevder de.

Motstanderne av flyttesirkuset fikk overtalt EU-parlamentets president Josep Borrell til å love å ta opp saken i sitt korte møte med stats- og regjeringssjefene ved starten av EU-toppmøtet torsdag.

Avvist
Noen ordentlig diskusjon om Parlamentets pendling var likevel ikke ventet. Sittende EU-formann Wolfgang Schüssel ønsket ikke å ta opp nok et tema som splitter EU-lederne. For om underskriftskampanjen har forsiktig støtte fra blant andre regjeringssjefene i Sverige og Danmark, står Frankrikes president Jacques Chirac steilt imot.

For Chirac er det svært viktig å beholde den franske byen Strasbourg som en «EU-by». Mange ikke-franskmenn har også stor forståelse for at byen, som har vekslet mellom å være under fransk og tysk herredømme, er et godt symbol på EUs fredsprosjekt og samarbeid.

Dessuten er det traktatfestet at Parlamentet skal veksle mellom å ha sesjoner i Brussel og Strasbourg, og en traktatendring krever enstemmighet blant de 25 EU-landene. Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen, som selv er kritisk til pendlingen, sa torsdag at en slik endring trolig bare kan skje i forbindelse med «andre ting». Og «andre ting», forstått som debatten om EUs framtidige traktatgrunnlag, er det ingen enighet om.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger