Publisert 14. mars 2008

EUs toppledere slår fast at de er nødt til å enes om en klimapakke i løpet av ett år. Foreløpig er det mange løse tråder.

NTB

I det siste utkastet til erklæring fra EU-toppmøtet i Brussel fredag, slås det fast at man må bli ferdig med behandlingen av EUs energi- og klimapakke i løpet av 2008, slik at tiltakene kan implementeres tidlig 2009.

Men foreløpig er det strid om flere punkter i planen som Kommisjonen la fram i januar, som skal føre til et kutt på minst 20 prosent av Unionens samlede utslipp innen 2020.

Blant annet ønsker store medlemsland som Tyskland at man så fort som mulig skal gjøre klart hvilke unntak europeisk tungindustri skal kunne få fra systemet for utslippskvoter. Det er også strid om hvilket år som skal regnes som basisår for beregningen av utslippskutt.

I den siste teksten har topplederne lagt inn formuleringer om fleksibilitet i kvotesystemet som trolig betyr at investeringer til utslippskutt i utlandet i større grad skal kunne regnes med i det enkelte lands forpliktelser.

Erklæringen har i tillegg fått et eget tillegg hvor topplederne gir sin tilslutning til etableringen av en middelhavsunion, som skal arbeide for samarbeid mellom EU og de andre landene rundt Middelhavet.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger