Publisert 27. desember 2007

EU-motstanden øker kraftig, og nei-sidens forsprang er nå større enn noensinne. Statsviter Elisabeth Pettersen ved Høgskolen i Bodø tror dette i stor grad skyldes EØS-avtalen.

NTB

50 prosent av de spurte sier nei til norsk EU-medlemskap, mens 30 prosent sier ja, viser en meningsmåling Synovate har utført for Dagbladet.

Nei-sidens forsprang er dermed større enn noensinne.
– Nå kan vi spise juleribbe og skåle i norsk akevitt for det norske folk, sier leder i Nei til EU, Heming Olaussen.

Misfornøyde
Førstelektor i statsvitenskap Elisabeth Pettersen ved Høgskolen i Bodø tror den økte motstanden i stor grad skyldes EØS-avtalen.

– De fleste er fornøyde med EØS-avtalen, og ser ikke nødvendigheten av å være med i EU. Vi har velferdsøkning, høye oljepriser og lønnsøkningen er god. Med andre ord, vi klarer oss godt utenfor, sier Pettersen til NTB.

Heming Olaussen tror mange er misfornøyde med EUs innblanding i norsk politikk.
– Til tross for at Norge har sagt nei til EU, presser EU seg på med innblanding i norsk politikk. EU legger kjepper i hjulene for norske løsninger på viktige områder, og det tror jeg irriterer folk, sier Olaussen til Dagbladet.

Tilpasning
Generalsekretær Grete Berget i Europabevegelsen mener Norge i praksis kommer nærmere EU for hver dag som går.
– Det skjer en enorm tilpasning til EU, og den skjer mye kjappere enn politiske målsettinger skulle tilsi, sier Berget til Dagbladet.

Til tross for at Norge har sagt nei til medlemskap ved folkeavstemning i 1972 og i 1994 har Norge en tett tilknytning til det samlede Europa gjennom EØS-avtalen. Statsviter Elisabeth Pettersen tror det bli en god stund til neste folkeavstemning om EU-medlemskap i Norge.

– Med den regjeringen vi har i dag er en avstemming helt utenkelig, men jeg tror ikke norske politikere «tør» noe annet enn å ha en ny folkeavstemning om noen år, sier Pettersen til NTB.

Samtidig som EU-motstanden i folket øker, har Høyre fremmet forslag om å endre grunnloven slik at kan bli lettere å vedta EU-medlemskap i framtida.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger