Publisert 11. juli 2006

EU-kommisjonens president ber Russland åpne sitt energimarked og USA komme med nye innrømmelser i WTO-forhandlingene under G8-toppmøtet til helgen.

NTB

EU-kommisjonens president José Manuel Barroso la tirsdag fram sin ønskeliste over hva som bør skje når lederne for verdens fremste industriland samles i St. Petersburg i Russland denne helgen.

Barrosos hovedbudskap er at lederne for G8-landene må bli enig om en rekke grunnleggende prinsipper som kan sikre tilgangen på og forsyningen av energi i framtiden.

Prinsippene må ifølge Barroso bygge på markeder som er åpne for fri konkurranse. EU-byråkrater legger ikke skjul på at Barroso med dette legger press på Russland for å åpne landets energimarked for utenlandsk konkurranse.

Barroso forventer videre at USAs president George W. Bush på G8-toppmøtet vil komme med noen utspill som kan skape ny bevegelse i de fastlåste forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO). Barroso tror WTO-forhandlingene blir et viktig tema under toppmøtet, selv om det formelt ikke står oppført som noe hovedtema.

EU-kommisjonens president vil også legge vekt på at G8 må følge opp løftene til Afrika om sletting av gjeld, økt bistand og bedre handelsvilkår som ble gitt under G8-toppmøtet i Gleneagles i Skottland for ett år siden.

Det russiske G8-formannskapet har selv valgt energisikkerhet, smittsomme sykdommer og utdanning som hovedsaker for toppmøtet 15.–17. juli.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger