Publisert 3. mars 2008

EU tror de russisk-europeiske båndene vil bli styrket med Dmitrij Medvedev som ny president, men oppfordrer Moskva til å respektere menneskerettighetene.

NTB

– Jeg er sikker på at EU og Russland vil konsolidere og utvikle sitt strategiske samarbeid ytterligere under Medvedev, sa EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso i en uttalelse mandag.

Barroso la til at samarbeidet bør være basert på ikke bare felles interesser, men også på respekt for verdiene som begge parter har lovet å følge.

– Stor seier
Serbias statsminister Vojislav Kostunica var en av de første til å gratulere Medvedev med seieren i presidentvalget søndag.

Kostunica sier Medvedev vant «en stor seier», og han gir sine «varmeste og vennligste gratulasjoner» til den nye russiske presidenten.

Storbritannias statsminister Gordon Brown gratulerte også den nye russiske lederen, og gjorde det klart at han vil dømme den nye administrasjonen ut fra dens handlinger og resultatene av dens handlinger.

Også Brown håper på et bedre russisk samarbeid med Medvedev i førersetet.
– Vi har alltid sagt at vi vil se etter muligheter for å bedre forholdet vårt med Russland, og vi håper på bedre samarbeid om flere saker, sier Brown.

Merkel bekymret
Tysklands rikskansler Angela Merkel føyet seg til i rekken av gratulanter, men uttrykte også bekymring over måten valget ble gjennomført på.

– Det har uten tvil vært situasjoner under valget og valgkampen hvor de demokratiske spillereglene ikke alltid er blitt fulgt. Tyske myndigheter har gjort det klart at vi synes det er synd at internasjonale observatører ikke fikk gjort jobben sin så godt som vi skulle ønske, sier en talsmann for Merkel.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger