Publisert 29. desember 2006

EU frykter at uenigheten mellom Russland og Hviterussland om prisen på naturgass kan sette gassforsyningen til Europa i fare. Nå har EUs energikommisær Andris Pielbalgs innkalt partene til mekling.

Piebalgs har bedt om at partene møtes 4. januar.

Det russiske, statseide gasselskapet Gazprom har truet med å stoppe gasseksporten dersom ikke Hviterussland godtar en prisøkning på 134 prosent.

Hviterussland betaler i dag 47 dollar per tusen kubikkmeter for den russiske gassen. Gazprom vil at Hviterussland skal betale 110 dollar. I tillegg vil det russiske monopolselskapet at Hviterussland gir fra seg en 50 prosents eierandel i Beltransgaz, selskapete som eier Hviterusslands gassrørledningssystem, inkludert transitledningene til Polen og Tyskland.

Det er nettopp Hviterusslands rolle som transitland som gjør at EU nå tilbyr hjelp til å løse krangelen. Eu frykter nemlig at Europeiske gassforbrukere skal bli skadelidende dersom Gazprom gjør alvor av trusselen om stopp i gasseksporten.

– Jeg ber de to partene komme fram til en tilfredsstillende løsning så fort som mulig, sier EUs energikommisær Andris Pielbalgs, i følge BBC.

Russlands president Vladimir Putin og Hviterusslands president Alexander Lukashenko møttes sist uke for å forsøke å løse floken, men kom ikke til enighet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger