Færre oljeutslipp

Publisert 1. oktober 2014

– Den positive utviklingen viser at målrettet arbeid med kontinuerlig forbedring nytter, sier fagdirektør i Petroleumstilsynet (Ptil), Finn Carlsen.,De nyeste tallene fra Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet (RNNP) viser fortsatt positiv utvikling for hendelser med akutte råoljeutslipp til sjø i 2013. Antall hendelser er ifølge RNNP ”signifikant lavere” i 2013 sammenliknet med perioden 2001- 2012. Reduksjonen i antall råoljeutslipp har funnet sted samtidig som antall oljeproduserende innretninger på norsk sokkel har økt.

– Den positive utviklingen viser at målrettet arbeid med kontinuerlig forbedring nytter, sier fagdirektør i Petroleumstilsynet. Men selv om antallet hendelser er redusert i perioden, kan vi ikke se noen tydelig trend for utslippsmengde. Den varierer mye fra år til år og alvorlige enkelthendelser gir store utslag. Vi vet aldri når neste store utslipp kommer, sier Carlsen, men minner om at det i 2014 allerede har vært to hendelser på norsk sokkel hvor utslippsmengden er så stor at det vil gi utslag på neste års statistikk: Hydrokarbonlekkasjene på Statfjord C i januar og på Eldfisk i august. Ptil besluttet å granske begge hendelsene.

Råolje
I perioden 2001 – 2013 har det vært en tydelig reduksjon av antall akutte råoljeutslipp til sjø for hele sokkelen, men etter en markant reduksjon i begynnelsen av perioden, har antall utslipp hatt en svakere reduksjon i årene 2004–2013.De fleste av disse utslippene har skjedd i Nordsjøen, men sett i forhold til aktivitetsnivået i de to havområdene, har Norskehavet høyere antall akutte råoljeutslipp enn Nordsjøen. Fra 2001 til 2013 har det i snitt vært 0,85 utslipp per innretningsår i Norskehavet og tilsvarende 0,45 utslipp per innretningsår i Nordsjøen. Det kan være grunn til å se nærmere på dette for å finne ut mer om årsakene til denne forskjellen, sier Ptil i en melding.

Det er registrert to akutte utslipp av råolje i Barentshavet i perioden (2001-2013) begge i laveste utslippskategori.

Basert på informasjon om tilløpshendelser knyttet til prosesslekkasjer omtaler rapporten barriereytelse for trykkavlastning, nedstengning, gassdeteksjon og oppsamling ved hydrokarbonutslipp på innretningen. Det har vist seg at oppsamlingen for ofte svikter og olje går til sjø.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger