Publisert 4. februar 2000

Fagforeningene IndustriEnergi, SAFE og Lederne er svært lite fornøyde med OLF og Norges Rederiforbunds nye retningslinjer for utdanning av bore- og brønnpersonell. Nå ber de om at retningslinjene skrives på nytt. – Ikke aktuelt, sier OLF.

Saken

OLF og Norges Rederiforbund har revidert retningslinje 024, som tar for seg utdanning av bore- og brønnpersonell. Den reviderte retningslinjen trådte i kraft 1. august 2007.

Tidligere kunne alle som hadde minimum grunnkurs og fullført andre år på videregående skole melde seg på et 420 timers kurs i bore- og brønnservice hos åtte anbefalte skoler landet over, ta eksamen og dermed oppfylle minstekravet til å jobbe offshore.

Som et kompetansehevende tiltak stilles det nå krav til et landbasert fagbrev i kjemisk-prosessfag, mekaniske fag, elektrofag eller byggfag, eller alternativt fem års relevant praksis, som inngang til grunnleggende kurs i bore- og brønnteknikk.

I tillegg er det innført en felles, offentlig eksamen. Siste frist for å melde seg opp til denne eksamenen for privatister var 15. januar 2008, da eksamenen muligens avvikles etter juni 2008 fordi den er en del av Reform 94 i skoleverket – som er på vei ut.

Utdanningsdirektoratet har ennå ikke bestemt seg for hva som skal gjøres med eksamenen, men har tre alternativer; én å videreføre den for privatister i sin nåværende form, to å endre den, tre å legge den ned inntil videre. Utdanningsdirektoratet skal holde et møte om saken 30. januar.

Ifølge Tone Belsby i Norsk Industri er det stor sannsynlighet for at det blir mulig for privatister å ta eksamen i minst ett år til, men hun vil ikke forskuttere avgjørelsen.

Som Oilinfo Weekend har omtalt tidligere , har OLF og Norges Rederiforbund utarbeidet nye retningslinjer for utdanning av bore- og brønnpersonell. De nye reglene trådte i kraft 1. august 2007, og har som mål å heve kompetansen blant bore- og brønnpersonell på norsk sokkel.

Én av aktørene som reagerer sterkt på de nye retningslinjene, er bore- og brønnkurssenteret Nortrain, som fram til 1. august 2007 var ett av i alt åtte anbefalte kurssentre landet over. Nå er anbefalingen fjernet, det samme er det tidligere kravet om kurs.

Nortrain legger ikke skjul på at kursvirksomhet innen bore- og brønnservice er en viktig del av virksomheten, men mener likevel at de nye retningslinjene har så mange hull at det vil gå på både rekrutteringen og sikkerheten løs. 14. desember 2007 sendte kurssenteret et varsel om bekymringsmelding til Petroleumstilsynet.

– Voksenopplæring falt ut
– For det første stiller ikke retningslinjene samme krav til utenlandske arbeidere som til norske. For det andre ekskluderer den alle som ønsker seg inn i bransjen, men som ikke kan vise til et landbasert fagbrev – noe som dreier seg om rundt 80 til 90 prosent av de som har blitt rekruttert til bore- og brønnservice fram til i dag. For det tredje reagerer vi på at kursholderne og fagforeningene ikke ble inkludert i revisjonen av retningslinjene, sier daglig leder i Nortrain, Jens Olav Flobak, til Oilinfo Weekend.

Han er også skeptisk til at personer som kan vise til et landbasert fagbrev kun trenger å ta en sentralt gitt eksamen på én dag, og dermed være kvalifisert til å arbeide på sokkelen – uten å måtte vise til at man har tatt kurs som tar for seg hva yrket faktisk dreier seg om.

Petroleumstilsynet tok varselet alvorlig, og valgte å invitere OLF, Norges Rederiforbund, Nortrain og flere andre kursholdere, samt fagforeningene IndustriEnergi, SAFE og Lederne til et informasjonsmøte 18. januar 2008.

Presse- og mediekontakt i Petroleumstilsynet, Ole-Johan Faret, presiserer overfor Oilinfo Weekend at de nye retningslinjene for utdanning av bore- og brønnpersonell i OLF/NR dok 024 er en klar forbedring i forhold til tidligere, men legger ikke skjul på at møtet avdekket en del uenigheter.

Ptil sier seg enig med kritikerne i at informasjonen rundt retningslinjene har vært for dårlig, men er ikke enig i at de stiller ulike krav til norske og utenlandske arbeidere. Her møter han motbør fra fagforeningene.

– Ubrukelig
– IndustriEnergis syn er at retningslinjene er så upresise og inneholder så mange uklarheter at de trenger en revisjon for å i det hele tatt bli brukbare,
sier Jørn Erik Bøe, som har bransjeansvar for flyterigger og faste
boreinstallasjoner i fagforeningen.

NORTRAIN: Kurssenteret, her ved Daglig leder Jens Olav Flobak og avdelings-
leder Roar Sognnes, sendte inn varsel om bekymringsmelding til Ptil. De frykter for både sikkerheten og rekrutteringen offshore. Foto: SILJE SVENNEVIG

Han mener retningslinjene helt klart åpner for forskjellsbehandling av norske og utenlandske arbeidstakere, noe han frykter kan bli utnyttet i en tid med prekær mangel på kvalifisert arbeidskraft og med mange store prosjekter rett rundt hjørnet.

Et annet punkt han er misfornøyd med, er at retningslinjene kun beskriver krav om kompetansenivå til mindretallet som tar utdannelsen i den videregående skolen.

– Men mer enn 80 prosent av de som skal rekrutteres til bransjen tar ikke fagbrev den veien. Disse blir bare nevnt i en bisetning i en unntaksbestemmelse. Dette blir feil tyngdepunkt, sier Bøe til Oilinfo Weekend, og legger til:

– Dagens retningslinjer, der en bare må vise til et landbasert fagbrev og deretter ta en eksamen, gjør at en ikke trenger å ha lært noe som helst før en kan jobbe offshore. Dette er bekymringsverdig, og derfor har IndustriEnergi, SAFE og Lederne sammen bedt Ptil, OLF og rederiforbundet om å invitere til en ny revisjon av regelverket.

Meldt til Sikkerhetsforum

BEMANNINGSKRISE: Sju nye rigger på
norsk sokkel krever alene 1.260 nye bore-
og brønnpersonell, meldte Oilinfo i januar .
I alt trenger bransjen flere tusen i løpet av
få år. Foto: MAGNUS BIRKENES

Fagforeningene ser så alvorlig på saken at den har blitt meldt inn til Sikkerhetsforum, hvor den vil bli behandlet 31. januar. Målet er å pålegge OLF og Norges Rederiforbund å revidere retningslinjene på ny. Kommunikasjonsrådgiver i OLF, Kjetil Hjertvik, stiller seg uforstående til kritikken.

– I retningslinjene beskrives primærveien til fagbrev for bore- og brønnservice, som er den videregående skolen. Det er her vi ønsker at rekrutteringen skal hentes fra. Sekundært åpnes det for at en kan ta fagbrev som privatist, men at minimumskravet da er at en har et annet fagbrev i bunn og at en tar en sentralt gitt eksamen. På denne måten ønsker vi å heve kompetansen i bransjen, sier Hjertvik til Oilinfo Weekend.

Dette mener han er en klar forbedring i forhold til tidligere, da kursholderne selv lagte eksamenene. Han frykter heller ikke at selskapene ender opp med å ta inn privatister med landbaserte fagbrev i bunnen som ikke vet hva de holder på med.

– En grundig og god prosess
– Næringen følger med, og en må ha en dokumentert sluttkompetanse. Men vi stoler på at selskapene finner personene som er best egnet til jobben, og alle må jo gjennom vanlige søknadsprosesser. Når det gjelder påstanden om at flere ikke fikk være med i revisjonen av reglene,
bekrefter Ptil at trepartssamarbeidet har fungert etter retningslinjene.

– Men ser ikke OLF at det kan oppstå problemer når bransjen trenger flere tusen bore- og brønnpersonell de neste tre årene, samtidig som man ekskluderer den aller største rekrutteringsgruppen og i samme håndvending åpner for at utenlandske arbeidere kan gå inn i tilsvarende stillinger på norsk sokkel som de har andre plasser – uten å måtte dokumentere samme skolegang og eksamener?

– Vi erkjenner at det er en balansegang, men vi ønsker altså høyere kompetanse på sokkelen. Retningslinjene er et resultat av en grundig og god prosess, og de går ikke på akkord med sikkerheten. Dessuten stoler vi på selskapene, og vi ser foreløpig ingen grunn til å endre på noe. Skulle det vise seg av vi mot all formodning tar feil, får vi se på det etter hvert, sier Hjertvik.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger