Publisert 18. februar 2007

Her finner du en oversikt over det som anses som fakta i tilknytning til menneskeskapte klimaendringer.

* Utslipp av CO2 og andre klimagasser fra brenning av kull, olje og gass forsterker den naturlige drivhuseffekten, slik at temperaturen på jorda øker.

* Konsentrasjonen av klimagasser i atmosfæren har økt med over en tredel siden starten av den industrielle revolusjonen på 1700-tallet.

* De ti varmeste årene siden systematiske målinger begynte for 150 år siden, har alle kommet etter 1994. De aller fleste klimaforskere mener oppvarmingen er menneskeskapt, og at den ikke kan forklares bare med naturlige klimasvingninger.

* Den globale gjennomsnittstemperaturen ventes å øke med mellom 2 og 4,5 grader innen 2100, ifølge FNs klimapanel. Det er en raskere økning enn noen gang før på de siste 11.000 årene, det vil si siden forrige istid.

* En slik temperaturøkning vil føre til et ustabilt klima med mer flom og tørke og til stigning i havnivået. Jordbruksavhengige utviklingsland rammes hardest, mens enkelte land på den nordlige halvkule kan ha fordel av en lengre vekstsesong.

* Kyotoavtalen forplikter industriland til å kutte sine utslipp av klimagasser med 5 prosent fra 1990 til 2012. USA har ikke sluttet seg til avtalen. Store utviklingsland som Kina og India er heller ikke forpliktet til konkrete kutt i utslippene.

* De fleste land er enige om at større utslippskutt er nødvendig. Men det er langt fram til internasjonal enighet om en ny og skjerpet avtale som kan avløse Kyotoavtalen etter 2012.

(Kilde: NTB)

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger