Publisert 26. juni 2014

Miljødirektoratet gjennomførte åtte tilsyn på produksjonsenheter og to på borerigger i fjor. – Vi fant brudd på regelverket ved alle tilsynene, sier Ellen Hambro i Miljødirektoratet., Direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro. (Foto: Siri Nordberg/Miljødirektoratet)

Miljødirektoratet og fylkesmannen kontrollerer at industribedrifter, importører, eksportører, forhandlere og avfallsvirksomheter oppfyller kravene i forurensnings-, produktkontroll- og klimakvoteloven.

– Det er viktig at de følger regelverket slik at vi unngår helse- og miljøskade, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

I 2013 avdekket de alvorlige brudd på regelverket i 63 av de 1444 virksomhetene det ble ført tilsyn med. Syv av sakene ble politianmeldt. Disse er fortsatt under etterforskning hos politiet. To var så graverende at virksomhetene måtte stenge.

Landbasert industri
De fleste av fjorårets tilsyn ble gjennomført i landbasert industri, 1138 til sammen. Her ble det funnet flest brudd på internkontrollforskriften. Den sier at virksomheten skal kartlegge farer og problemer, vurdere risiko og utarbeide planer og tiltak som skal redusere risikoforholdene.

– Dette er brudd på virksomhetenes plikt til å jobbe forebyggende. Vi avdekket også mange brudd på utslippsmålinger, håndteringen av avfall og på kjemikalieregelverket, sier Hambro.

I mer enn seks av ti (748 av 1138) tilsyn på landbasert industri ble det avdekket brudd på tillatelser, lover eller forskrifter, og det ble funnet alvorlige brudd hos 52 av virksomhetene.

De alvorligste bruddene er i hovedsak ulovlige utslipp, mangelfull oversikt over egne utslipp og håndtering og forsvarlig lagring av farlig avfall.

– En stor del skyldes slurv som lett kunne ha vært unngått med bedre bevissthet og kunnskap om miljøregelverket og konsekvenser driften har for helse og ytre miljø, sier Hambro.

Oljeselskapene slurver
Miljødirektoratet fører også tilsyn med offshoreindustrien, og gjennomførte åtte tilsyn på produksjonsenheter og to på borerigger. Det ble sjekket beredskap mot akutt forurensning, håndtering og utslipp av oljeholdig vann, energiledelse, avfallshåndtering og kjemikaliebruk i boring eller operasjon. Ved to av tilsynene var CO2-kvoter også tema.

– Vi fant brudd på regelverket ved alle tilsynene. Det viser at også de store oljeselskapene slurver med å følge opp miljøregelverket, sier Hambro.

I 2014 vil det foregå utstrakt aktivitet i nordområdene, med boringer nær land og langt mot nord nær iskanten.

– Vi vil følge opp aktivitetene med tilsyn. I tillegg vil vi øke bevisstheten om utfordringer og risiko ved aktiviteten i nord, sier hun.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger