Publisert 4. februar 2000

Statsadvokaten i Rogaland har ilagt Statoil et forelegg på 25 millioner kroner etter norgeshistoriens nest største oljeutslipp, ved Statfjord A i desember 2007.

NORGES NEST STøRSTE OLJEUTSLIPP: Skjedde
ved Statfjord A 12. desember 2009.
(Foto: STATOIL)

12. desember 2007 lakk 24.100 fat olje ut i forbindelse med lasting av olje fra Statfjord A og til en bøyelaster. Nå har Statsadvokaten i Rogaland ilagt Statoil en bot på 25 millioner kroner for utslippet.

– Vi tar statsadvokatens avgjørelse til etterretning. Vi vil bruke tid på å sette oss inn i premissene i forelegget, sier Torstein Hole, områdedirektør for Drift Vest i Statoil, i en pressemelding.

Selskapet fremholder at det har blitt utført et større forbedringsarbeid siden oljeutslippet, og selskapet har forbedret rutinene for bøyelasting. Rederiene har også oppgradert 20 bøyelasteskip som er på kontrakt med Statoil på norsk sokkel.

– Over 20.000 bøyelastinger har blitt gjennomført på norsk sokkel i de siste 30 årene. 7.000 av operasjonene har foregått på Statfjord-feltet. Tiltakene vi har gjennomført har økt robustheten og tryggheten i våre lasteoperasjoner ytterliggere. Overvåkningen av lasteoperasjoner er dessuten forbedret, og skal tidlig kunne avdekke om lignende hendelser er i ferd med å skje, sier Hole.

Ifølge en rapport fra Sintef, Havforskningsinstituttet og Norsk institutt for naturforskning har oljeutslippet, som skjedde i så dårlig vær at lensing av oljen ikke var mulig, ikke ført til påvisbare skader på miljøet.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger