Publisert 4. februar 2000

Underleverandørene til Statoils SMIL-prosjekt på Mongstad får verken lønn eller jobb. Selv om NLI vil ha flere av de tilbake på plass setter Statoils svartelisting av selskapene hindringer i veien.

Lønnsrot på Mongstad har ikke bare skapt dårlig stemning blant hovedkontraktør NLI og det tyske selskapet Babcock. Nå har manglende betalingsvilje fra Babcock ovenfor underleverandørene for tredje måned på rad ikke bare brakt konkursspøkelset på banen, nå får ikke underleverandørene komme inn på Mongstadanlegget for å utføre jobben de er leid inn for å gjøre.

– Statoil har regler som gjør at leverandører som ikke betaler lønninger til sine ansatte svartelistes og dermed ikke får lov til å komme inn på området igjen, forteller en opprørt Trond Hundstuen i RE Hydrobolt til Oilinfo.

Har ikke nektet inngang

Fem av selskapene som har vært hyrt inn av Babcock skal nå være svartelistet. NLI som er hovedkontraktør på SMIL-prosjektet har tidligere sagt at de vil bruke flere av underleverandørene som var involvert i prosjektet videre selv om Babcock ble kastet ut av området i midten av januar.

– Dersom det er snakk om at et selskap ikke betaler sine ansatte, og dette blir kjent for Statoil så vil vi på det sterkeste be vår kontraktør NLI om å rydde opp i forholdene. Dette er en del av påseeransvaret vi er pålagt av styresmaktene. Men så langt har vi ikke nektet noen selskap som har kontrakt med NLI i SMIL-prosjektet å komme inn på området, sier informasjonssjef for Statoil på Mongstad, Jon Halstein Tjore.

Uenighetene rundt utbetaling av lønn har foregått lenge, og både Statoil og NLI skal ha vært klar over manglende betaling fra Babcock til underleverandørene i flere måneder. NLI opplyser at de har skylder Babcock penger, men at Babcock krever betraktelig mer enn det tidligere avtalt. Uenighet mellom de to selskapene har fått ringvirkninger nedover i systemet, og nå er frustrasjonen stor hos underleverandørene.

Mørke utsikter

– Det er mørke utsikter, vi får ikke betalt ut lønn, og nå er vi svartelistet og får ikke utført arbeid som hadde resultert i ytterligere utbetalinger, sier Hundstuen.

NLI og Babcock skal nå være på Mongstad for å finne ut av uenighetene, og advokat for NLI Olav Bergsaker forteller at prosessen skal gå som planlagt.

– Det er fremdeles dårlig stemning mellom partene, men de skal være i ferd med å løse konflikten, forteller Bergsaker.

Hva med disse selskapene som ikke får komme inn på området?

– Det vet ikke jeg noe om, og kan derfor ikke uttale meg om den saken, sier Bergsaker.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger