Publisert 4. februar 2000

For første gang siden 2007 får et selskap avslag på søknad om leteboring. Premier Oil har for dårlig styring av planlegging, ifølge Petroleumstilsynet.

Premier Oil skulle etter planen starte leteboring på Gardrofa i PL 406 i september, men nå sier Petroleumstilsynet (Ptil) nei. årsaken skal være «mangelfull styring i planleggingsfasen og mangelfull kapasitet og kompetanse i organisasjonen». Dette er første gang et slikt avslag kommer siden 2007, andre gang noensinne.

– Avvikene understrekes spesielt av selskapets opprinnelige valg av brønndesign, lokasjon og installeringsmetode, og forberedelser til ivaretakelse av egen tredjelinjeberedskap, skriver Ptil i sin tilsynsrapport.

– Vi har avdekket alvorlige feil og mangler knyttet til styring, kompetanse og kapasitet. Det å kunne styre virksomheten, og ha nok kapsitet er vesentlig når man skal utføre en slik operasjon, det går på sikkerheten, forteller øyvind Middtun i Ptil til Petro.no

– Men dette skjer sjelden?

– Det skjer sjelden ja, jeg kjenner bare til tilfellet med DNO i 2007, sier Midttun.

DNO fikk avslag på søknad om boring av letebørnn i januar 2007.

Flere tiltak
Ifølge Ptil skal Premier Oil ha kommet med flere tiltak underveis i saksbehandlingsperioden, men dette skal ikke være nok for Ptil. Ptil skriver blant annet i sin rapport at selskapet ikke har hatt et ferdigstilt og implementert styringssystem basert på norsk regelverk. Tilsynet skriver i sitt avslagsbrev til Premier at de ved ikke å gi tillatelse til leteboring uttrykker mangel på tillit til at Premier kan utføre en slik operasjon på godt nok vis.

Det er opprinnelig tenkt at «Maersk Guardian» skulle letebore brønn 9/1-1 for Premier, og samtykkesøknaden ble levert 7. mai. Da var oppstart tenkt å være 1. juni, denne ble imidlertid forskjøvet.

Kun en gang tidligere siden 2003
Premier Oil ble prekvalifisert som operatør på norsk sokkel i januar 2007, og selskapet skal ha brukt moderorganisasjonens styringssystem siden 2006. Dette systemet skal ha blitt oppdatert mellom oktober 2009 og april 2010 for å tilpasses norsk regelverk, den underliggende prosedyren for planlegging av bore aktiviteter på norsk sokkel ble ferdig i mars 2010. Ptil konkluderer dermed med at Premier ikke har hatt et godt nok system i bunn før planleggingen av Gardrofa-boringen som fant sted i oktober 2009, altså lenge før prosedyren var på plass.

Også mangler på HMS-oppfølging skal etter Ptils skjønn være med på å styrke avslaget.

Premier Oil var ikke tilgjengelig for kommentar da artikkelen ble skrevet.

Denne saken er hentet fra vårt søsternettsted Petro.no. Oilinfo, petro.no, petronord.no og petromaritim.no er alle del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger