Publisert 4. februar 2000

Arbeidsdepartementet har tvilt seg fram til å gå med på hotbedding under en revisjonsstans på Oseberg C i Nordsjøen. Industri Energi som påklaget vedtaket, blir ikke hørt.

OSEBERG C:Statoil har søkt om lov til såkalt hot-
bedding. (Foto:HELGE HANSEN/STATOIL)

20. mars i fjor søkte Statoil om unntak fra aktivitetsforskriften paragraf 17. Den handler om at antall personer på en offshoreinnretning, i særlige tilfeller og i samråd med arbeidstakernes tillitsvalgte, kan overstige det antallet som innretningen er utformet for.

Statoil planla en revisjonsstans på Oseberg Feltsenter og Oseberg C fra 5. til 23. juni i fjor. I søknaden til Petroleumstilsynet (Ptil) argumenterte Statoil med å få tillatelse til unntaket fordi jobben kunne utføres raskere og med lavere risiko. I tillegg foretrakk Statoil hotbedding ut fra økonomiske og praktiske hensyn.

Arbeidstakerne i det koordinerende arbeidsmiljøutvalget støttet derimot ikke søknaden og viste til ønsket om å begrense nattarbeid. Men arbeidstakerne ble ikke hørt, og Ptil gikk inn for å tillate hotbedding 4. mai i fjor.

21 dager senere klaget Industri Energi vedtaket inn for Arbeidsdepartementet. Departementet beklager lang saksbehandlingstid, men har altså valgt å støtte Ptils vurderinger. Arbeidsdepartementet understreker imidlertid at de tviler seg fram til avgjørelsen og kritiserer Statoil for mangelfull planlegging. I tillegg påpeker departementet at praktiske og økonomiske hensyn som hovedregel ikke rammes av «særlige forhold» i rammeforskriften.

«årsaken til at StatoilHydro kom i denne situasjon var mangelfull planlegging, i den forstand at de ikke på et tidlig stadium i prosessen hadde avklart innholdet i og rammene rundt forståelsen av aktivitetsforskriften paragraf 17. Dette er en risiko som StatoilHydro først og fremst må bære», heter det i avgjørelsen fra Arbeidsdepartementet fra 26. januar i år.

Arbeidsdepartementet utelukker heller ikke at det å utsette revisjonsstansene til 2010, kan innebære en sikkerhetsrisiko. Likevel opprettholder departementet Ptils vedtak.

Arbeidsdepartementet er siste klageinstans, og dermed kan ikke denne saken påklages videre.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger