Publisert 1. mai 2006

Bemanningen er skåret ned til en tredel på flere felt på norsk sokkel, etter at e-drift ble introdusert. Operatørselskapene har tilsvarende planer for andre felt. Innføring av e-drift vil kunne føre til at norsk sokkel blir drevet fra utlandet i framtida, heter det i en SINTEF-rapport.

Arkivfoto

Overgang til e-drift medfører en omstilling som vil skape klare interessemotsetninger og stille mange nye krav til næringen og arbeidstakerne. E-drift gjør det bl a mulig å overføre mange arbeidsfunksjoner til land, slik at sokkelbemanningen kan reduseres. Totalt sett vil imidlertid konsekvensene for arbeidsplasser og arbeidstakere i all hovedsak være positive, mener SINTEF som har vurdert dette. Men: HMS-styring, og spesielt ivaretakelse av sikkerheten, er en forutsetning for en vellykket omstillingsprosess.

Drevet fra utlandet
Rapporten sier rett ut : ”En fremtidig fare er at norsk sokkel blir drevet fra utlandet…” På samme tid åpner e-drift for en utvikling hvor operasjoner i andre deler av verden kan styres fra operativsentraler i Norge. Andre konsekvenser for sysselsettingen vil være:

  • Arbeidsplasser flyttes fra operatørselskap til leverandører på områdene utstyrsoppfølging og verktøyutvikling. Leverandører vil trenge ansatte med operativ erfaring
  • Arbeidsplasser skapes, men ikke nødvendigvis i Norge – kompetansetilgang og lønnsvilkår er avgjørende
  • Nye arbeidsplasser vil kunne etableres innen utvikling og implementering av teknologi, og i fjerndrift og støtte
  • Økning av sysselsettingen innenfor høyteknologinisjer og spesialområder knyttet til e-drift

En større økning av norsk sysselsetting på det internasjonale markedet kan bare skje gjennom leverandørselskapene, ved at de får gjennomslag her ved etablering og drift av e-driftsløsninger. Dette er igjen avhengig av at operatørselskap og norske myndigheter støtter helhjertet opp om en slik utvikling, ved å gi rom for et solid hjemmemarked for leverandørindustrien, understrekes det i rapporten.

Flere arbeidsplasser
Rapporten peker på at overføring av arbeidsfunksjoner til land i første rekke vil berøre administrative stillinger og arbeid hvor det ikke er nødvendig med anlegg og utstyr. En rokering av funksjoner fra sokkel til land vil føre til at det skapes nye arbeidsplasser på land. Når feltenes levetid forlenges ved hjelp av e-drift, betyr det at tallet på arbeidsplasser totalt sett vil øke. Forflyttingen vil skje gradvis og gå saktere på gamle enn på nye innretninger.

Artikkelen er hentet fra Petromagasinet 2-2006.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger