Publisert 2. oktober 2007

Det er for tidlig å felle noen dom over Eivind Reiten i lys av den mulige korrupsjonssaken i Libya. Det fastslår politikere og StatoilHydro-ansatte.

NTB

– Spørsmålet som melder seg umiddelbart, er hva som har skjedd i denne saken før den kom til oss, sier Einar Arne Iversen til NTB. Han er en av fire ansatterepresentanter i bedriftsforsamlingen til StatoilHydro, og var en av dem som stemte imot da Eivind Reiten ble valgt til styreleder i høst.

– Det er klart at dette er en svært uheldig sak. Men vi kjenner ennå ikke hele den bakenforliggende historien, sier han.

Også andre ansatterepresentanter i styret og bedriftsforsamlingen som NTB snakket med tirsdag, mener at det klokeste er å avvente utfallet av granskningen av Libya-saken til Hydro.
– Per i dag kan vi ikke si om det har skjedd noe ulovlig eller ikke, sier styremedlem Morten Svaan.

Politisk press
Medlem av næringskomiteen på Stortinget, Steinar Gullvåg (Ap) sier imidlertid til Dagsavisen at saken ikke styrker hans tillit til Reiten. Også stortingspolitiker, sentralstyremedlem og leder av Oslo Ap, Jan Bøhler, er skeptisk:

– Det at styreleder Reiten, som skal ha ansvar for tilsyn med selskapet, må erklære seg inhabil i korrupsjonssaken på grunn av sin rolle som konsernsjef i Hydro, viser at dobbeltrollen som styreleder og konsernsjef er problematisk fra første dag, sier Bøhler.

– Jeg ser at habilitetsspørsmålet reises allerede i første sak, sier Einar Arne Iversen med klar hentydning til innvendingene han og de tre andre ansatterepresentantene kom med mot Reitens kandidatur i forkant av styreledervalget.

Forhåndsdømmer ikke
SV mener Eivind Reiten bør revurdere styreledervervet sitt i StatoilHydro, men vil i dette konkrete tilfellet avvente utfallet av granskningen av den mulige korrupsjonssaken på slutten av 1990-tallet og starten av 2000-tallet.

– Man kan ikke ta utgangspunkt i om man liker Reiten eller ikke, og deretter ta stilling til hans rolle i denne saken. Det er en god tradisjon å ikke dømme folk på forhånd, sier Ingvild Vaggen Malvik, næringspolitisk talsperson i SV, til NTB.

Det er mistanke om at utbetalinger av flere titall millioner kroner knyttet til virksomheten Hydro «arvet» av Saga Petroleum i Libya kan ha skjedd «utenfor de etiske rammene» til Hydro.

– Her trengs det en uavhengig vurdering fra Økokrim på hvorvidt de skal åpne for en etterforskning. Korrupsjon er svært alvorlig, sier Malvik.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger