Publisert 4. februar 2000

Både statsminister, utenriksminister, fiskeriminister, miljøvernminister og samordningsministeren drar til Murmansk for å signere delelinjeavtalen.

SNART ENDELIG: I dag signeres delelinjeavtalen, nå gjenstår bare ratifisering. Ill.: Sherpakonsult

Mens olje- og energiminister Terje Riis-Johansen er i Brasil, skal fem av hans kolleger signere avtalen som kan bety enorme petroleumsressurser i fremtiden. I dag signeres delelinjeavtalen i Murmansk, og Norge stiller mannsterke. Det er den største delegasjonen noen gang fra Norge, skriver Barents Observer.

Det er utenriksministrene i de to landene, Sergey Lavrov og Jonas Gahr-Støre som står for hovedattraksjonen når de signerer avtalen, mens statsminister Jens Stoltenberg og president Dmitry Medvedev vil være tilstede på scenen hvor undertegningen finner sted.

I tillegg skal altså fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, miljøvernminister Erik Solheim og samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen være tilstede fra Norge.

Ikke endelig ennå
Avtalen som signeres vil også utløse mer konkrete avtaler når det gjelder fiskeri, miljøsikkerhet og energi. Det er estimert med store hydrokarbon- og fiskeriressurser i området som nå blir avklart, et område som i 40 år har vært ingenmannsland.

Totalt har det russiske departementet for naturressurser estimert med 40-50 milliarder fat olje og gass, i Norge er det til i dag produsert omrking 32 milliarder fat siden oppstarten for 40 år siden.

Selv om avtalen nå signeres er den ennå ikke trådt i kraft, etter seremonien i Murmansk skal avtalen til Storting og Duma for ratifisering. Avtaleteksten vil bli offentliggjort etter signeringen i Murmansk fylkeshus.

Utenriksminister vender tilbake til området på torsdag igjen da han skal åpne det nye norske generalkonsulatet i Arkhangelsk.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger