Publisert 17. mai 2006

Cubas president Fidel Castro rister på hodet over meldinger om at han har saltet ned en formue verdt 5,5 milliarder kroner i utenlandske banker. Hvis noen kan bevise noe slikt, vil jeg gå av, lover Castro.

NTB

Påstanden om at Castro har lurt unna 900 millioner dollar er satt fram i det ansette amerikanske forretningsbladet Forbes. Ifølge Forbes er Castro rikere enn dronning Elizabeth av Storbritannia og diverse andre pengestinne kjendiser.

– Hvis de kan bevise at jeg har en konto i utlandet med en eneste dollar på, vil jeg si fra meg samtlige av mine verv, sa Castro denne uken. Han fastholder sin mangeårige, offisielle uttalelse om at han ikke har noen som helst personlig formue.

Påstand mot påstand
Forbes-historien stempler han kort og godt som «tøv». Diplomater sier at påstand står mot påstand, men at historien neppe vil gjøre særlig inntrykk på de cubanerne som får lese den, ettersom de er vant med å bli angrepet fra offisielt og uoffisielt hold i USA.

Amerikanerne kjenner på sin side Forbes som et ansett og troverdig tidsskrift. Bladet tar utgangspunkt i antakelsen om at Castro selv kontrollerer flere cubanske storbedrifter, som et kongressenter i hovedstaden Havana og butikkjeden Cimex.

Bladet skriver at «det går ut fra» at en del av overskuddet fra disse statsbedriftene går til Castro personlig. Forbes viser til rykter om penger som er stuet bort i sveitsiske banker, og skriver at tjenestemenn som har flyktet fra Cuba, sier Castro har «skummet fløten» i årevis.

– Gjør meg kvalm
– Hvorfor skulle jeg ønske meg så mange penger, nå som jeg er nesten 80 år gammel og har greid meg uten rikdom så lenge? Hele greia gjør meg kvalm, sa Castro i et intervju med cubansk fjernsyn denne uken.

Cubas sentralbanksjefen Francisco Soberon sier det ville være fullstendig umulig for noen i den politiske toppledelsen i Havana å gjemme unna enorme beløp. Hvis Castro hadde forsøkt seg på noe slikt, ville det blitt oppdaget, mener den cubanske sentralbanksjefen.

BBC siterer diplomater og forretningsfolk som kjenner Castro og sier han fører et meget enkelt liv. Han har nok sine feil, men personlig griskhet er ikke en av dem, sier disse folkene ifølge den britiske rikskringkastingens nettsider.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger