Publisert 4. februar 2000

I går fikk Det norske klar beskjed om å bli bedre til å finne olje og gass. I dag framholder Det norske en offensiv lete- og utbyggingsplan.

Administrerende direktør i Det norske, Erik Haugane, sier at selskapet ønsker leteareal i Barentshavet. (Foto: HENRIK A. SALTHE)

Da konsernsjef i Aker, øyvind Eriksen, skulle presentere konsernets tall for tredje kvartal torsdag, endte Det norskes majoritetseier opp med å gi klar beskjed.

– Det er så enkelt som at Det norske har boret et antall brønner uten å gjøre funn. Det å bore en brønn er en stor kostnad, og i en slik situasjon vil ethvert ledende selskap gå i seg selv, lære av resultatene og justere virksomheten, uttalte Eriksen.

Han mener Det norske har gått for bredt ut og lett for mange steder, i stedet for å ta lærdom fra andre selskap om å lete på et mer geografisk, konsentrert område.

11 letebrønner neste år
I en pressemelding fra Det norske fredag, framholder selskapet et offensivt leteprogram for neste år. Selskapet ønsker å delta i 11 letebrønner.

– Vi er hele tiden på jakt etter mer og bedre areal å lete på. Det er viktig at vi nå får større aktivitet, også i nord, slik at vi får bekreftet de store ressursene vi tror finnes i Barentshavet. Vi vil være en aktør i dette arbeidet, og det bekrefter vi gjennom søknaden i 21. runde som nylig er levert, sier Erik Haugane, administrerende direktør i Det norske, i pressemeldingen.

Selskapet har eierandeler i leteboring på prospektene Stirby, i PL 341, og på dalsnuten hvor Shell er operatør, i PL 102 C. Resultatet av boringen er ventet å komme snarlig. Samtidig fortsetter selskapet å jobbe med utbyggingsprosjektene Frøy, Draupne og Jetta.

– Jetta vurderes nå som kommersielt og ventes å produsere 10 millioner fat. Jetta planlegges utbygd med undervannsinstallasjoner med tilknytning til Jotun for prosessering og transport, heter det i pressemeldingen.

Det norske forhandler med Jotun-operatør ExxonMobil om å få avklart kommersielle vilkår for tredjeparts tilgang til feltet. Om Det norske og ExxonMobil finner en løsning, kan Jetta kommer i produksjon i 2013.

Det norske har leid den halvt nedsenkbare boreriggen «Aker Barents» fra juli 2012 til juli 2014.

Røde tall
De nye kvartalstallene viser at Det norske hadde større inntekter. I tredje kvartal i år hadde selskapet nesten 81 millioner kroner i driftsinntekter, mot 67 millioner i tredje kvartal i fjor. årsaken til økningen er økt produksjon og oljepris.

økningen var imidlertid ikke nok til å gå i balanse, og Det norske fikk et driftsunderskudd på minus 253 millioner kroner i tredje kvartal 2010, mot minus 330 millioner kroner i 2009.

Kvartalsresultatet havnet på minus 80 millioner kroner, mot minus 71 millioner kroner i samme periode i fjor.

Det mest kostnadskrevende for selskapet kan tilknyttes leteboring, som endte på 209 millioner kroner i årets tredje kvartal, mot 329 millioner kroner i samme periode i fjor.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger