Publisert 4. februar 2000

Island går konk og amerikanske banker faller som korthus. Samtidig ligger 4sea energy på lur og ser muligheter for ekspansjon.

4sea energy ble startet opp i 2007, og brukte fjoråret til å samle kapital og kompetanse. I år har selskapet blitt prekvalifisert som lisenshaver på norsk sokkel og levert inn bud i TFO-runden sammen med andre aktører. I motsetning til mange av de mindre selskapene som vil opp og fram, har 4sea energy dog et mindre fokus på leting; her er det feltutvikling og produksjon som gjelder. Derfor ser også teamet på den finansielle situasjonen i verden som en mulighet, ikke en krise.

SER POTENSIAL I GRå HORISONT: Administrerende
direktør øystein A. Roti i 4sea energy ser
muligheter i finanskrisen. (Foto: HENRIK SALTHE)

– Dette er en litt ubehagelig periode for mange, men for oss gir den finansielle situasjonen mange nye og spennende muligheter. Vi har ingen forpliktelser eller gjeld, og kan derfor sove godt om natta. Samtidig åpner det seg mange nye muligheter gjennom at en del aktører har behov for å selge aktiva, både selskaper og felt. Dette er muligheter som vi vil gripe fatt i, forteller administrerende direktør øystein A. Roti til Oilinfo Weekend.

Sentrum i Nordsjøen
Selskapet har et klart fokus på Nordsjøområdet, og navnet 4sea energy referer til de fire nordsjølandene. Selskapet begrenser seg derfor ikke til norsk sokkel, men vil holde et klart Nordsjø-fokus.

– Vi har sett litt på områder rundt Irland og Nord-Afrika, men det har ikke resultert i noe konkret. 90 prosent av det vi vurderer, er i Nordsjøen og Norskehavet, forteller Roti.

– 95 prosent av feltene på norsk sokkel har vokst siden det ble besluttet å bygge dem ut, og vi har fokusert klart på å bygge opp kompetanse på reservoarer og brønn. Derfor har vi vår sterke side i å øke produksjonen i allerede eksisterende felt. Vi skal skvise mest mulig ut av svampen, konstaterer Roti. Dermed er det også aktuelt for selskapet å tilnærme seg de store selskapene i Nordsjøen for å ta over modne felter, ikke ulikt strategien Talisman Energy har brukt.

Men for å kunne kjøpe en lisens eller et annet selskap trenger man finansiering.

Storbritannia, USA og Midtøsten
– Det er en helt annen situasjon nå enn for halvannet år siden. Da var det hedgefond som nærmest stod klare når man hadde behov for finansiering. Vi har heldigvis god kontakt med et knippe investorer; oljeinteresserte folk med penger, som vi har en løpende dialog med. På mindre prosjekter fikser vi det selv. Dukker det opp ting i milliardklassen derimot, har vi investorer hovedsakelig i Storbritannia, USA og Midtøsten vi tar kontakt med, sier 4sea energy’s administrerende direktør.

Et annet alternativ for selskapet, er å inngå samarbeid med andre energiselskaper.

– Vi ser i første omgang ikke for oss å samarbeid med de virkelig store oljeselskapene, men aktuelle samarbeidspartnere for oss kan være store gasselskaper, eventuelt kan vi inngå samarbeid med selskaper innenfor serviceindustrien. Det er en hel del leverandører som opererer helt på kanten opp mot oppstrømsmarkedet, og de kan vi være interessert i å samarbeide med, forteller Roti.

Vil vokse
Selskapet har rekruttert fra andre oljeselskaper, og har ikke hatt noe problem med å skaffe folk. Roti tror dette skyldes at det er mange i bransjen som i stedet for å jobbe for store selskaper har lyst å drive med noe de har et eierforhold til. Nå har selskapet rekruttert det de trenger av folk, og har ambisjonene klare. Selskapet skal vokse.

-Vår målsetning er å ha en produksjon på mellom 10.000 og 20.000 fat i døgnet. Det skal vi klare innenfor et fireårig perspektiv. Om det skjer i år eller om fire år, er vanskelig å forutsi på grunn av måten vi akter å vokse, konstaterer Roti.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger