Fishbones med bein i nesa og pris på hylla

(Foto: Fishbones)
Publisert 7. mai 2015

Det begynner å gå inflasjon i norske vinnere av internasjonale innovasjonspriser. Nå er Stavangerbaserte Fishbones klare for pilottesting på Statoils Smørbukk, med en OTC Spotlight on New Technology Award i baklomma.

Antallet norske vinnere av OTCs prestisjetunge Spotlight on New Technology Award fortsetter å vokse. I år gikk prisen til Stavangerbaserte Fishbones for deres nyvinning innen teknologi for multilateral stimuleringsteknologi, Dreamliner MST, som uten bruk av ekstra kjemikalier kan gjøre underverker for økt oljeutvinning i tette sandsteinsformasjoner. Fishbones har denne uken ansatt mann nummer femten for å holde tritt med veksten:

– Nå har vi kontorer i Stavanger, Houston, Dubai og Kuala Lumpur, og etter den store pilotinstallasjonen på Statoils Smørbukk-felt i juni i år håper vi markedet for alvor vil åpne seg for denne teknologien. Fishbones er også i ferd med å bryte gjennom i Midtøsten, sier Thomas Jørgensen, salgssjef og leder for selskapets applikasjons-engineering.

Fra karbonat til sandstein

Fishbones-teknologien ble opprinnelig utviklet for bruk i karbonatformasjoner, og baserer seg på opptil 12 meter lange «nåler» som jetter gjennom lateraler fra hovedbrønnen inn i reservoaret. Siste generasjon av teknologien brukes i sandsteinsformasjoner som ved hjelp av miniborekroner på tuppen av hver lateral og en egen turbin i hovedcasingen som sirkulerer borevæsken og tillater teknologien en kontrollert stimulering av brønnen uten bruk av ekstra kjemikalier og pumpeutstyr.

– Dette er en spennende og effektiv måte å øke utvinningsgraden på. Det er også liten risikofritt i forhold til den eksisterende hovedbrønnen. Det er også et av argumentene Statoil har understreket for å ta det i bruk på Smørbukk. Skulle det gå galt, noe det er liten sjanse for at det gjør, sitter man fortsatt igjen med en fungerende «base case», forklarer Jørgensen fra standen på den norske paviljongen på OTC i Texas.

Enorme markeder

En slik teknologi for bruk i tette sandsteinsformasjoner har stort vekstpotensiale over store deler av den globale olje og gassindustrien. Tett sandstein finner man under havbunnen på norsk, britisk og nederlandsk sektor av Nordsjøen, på det europeiske og amerikanske landkontinentet, offshore Sørøst-Asia og i store deler av Midtøsten. Så har også den internasjonale interessen vært stor for nordmennene på messen i Texas:

– Jeg er nesten litt sliten, for det har vært en enorm pågang, og det er veldig hyggelig. Jeg vil si 95% av alle interessenter er utenlandske; mange amerikanere, kinesere og arabere, og presseoppslagene og oppmerksomheten er motiverende, sier Jørgensen.

Fishbones: – Mer å løse

Ferden er dog ikke over for Fishbones. Det er allerede to store, nye prosjekter på gang:

– Idéen bak Fishbones kom fra et ønske om bedre metoder for økt utvinning, men operatører som Statoil, Eni og Lundin har drevet dette fremover, med støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Og det vil fortsette. Nå har vi to store nye prosjekter på gang; en videreutvikling av en mindre versjon av systemet for bruk i Kontinental-Europa sammen med Statoil og nederlandske NAM (Et joint venture fra Shell og Exxon, red.), og Lundin jobber med oss for å utvikle en versjon som kan takle enormt harde bergarter som granitt og lignende, forteller Thomas Jørgensen.

Det er plass til flere Spotlight Awards i hylla på hovedkvarteret i Stavanger.

Fishbones
(Illustrasjon: Fishbones)

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger