Fiskehjerter slår saktere etter oljeutslipp

Publisert 19. mars 2014

Råolje fra Deepwater Horizon-ulykken får tunfiskhjerter til å slå saktere. Det viser undersøkelser av hjertecellene til tunfisk i Mexicogulfen.,Hjertet går saktere, trekker seg ikke like godt sammen og slår uregelmessig. Forskerne tror at menneskets hjerterytme kan skades på den samme måten. Det skriver Forskning.no .

Selv svært små konsentrasjoner av råolje forstyrrer hjertet. Oljen forstyrrer de spesialiserte porene i ionekanalene hvor molekyler vandrer inn og ut av hjertecellene. Det er denne prosessen som kontrollerer hjerterytmen og sammentrekningene i hjertets muskelceller.

Det forteller Barbara Block, professor ved Hopkins Marine Station, som er en del av Stanford-universitetet. Universitetet samarbeider om forskningen med National Oceanic and Atmospheric Administration.

Fire år siden
I april er det fire år siden oljeutslippene som følge av Deepwater Horizon-ulykken. Den nye studien om tunfiskens hjerte er en del av skadevurderingen som fremdeles pågår etter ulykken.

Det er ikke nytt at råolje er giftig eller skadelig for hjertet på fisk. Men hva slags mekanismer som ligger bak, har vært uklart. Nå har de amerikanske forskerne funnet ut at olje blokkerer kaliumkanalene i cellemembranene. Det fører at det tar lenger tid å starte opp hvert hjerteslag. Oljen gir også rytmeforstyrrelser i noen hjertekammerceller.

Den samme mekanismen som forstyrres i tunfiskhjertet, finnes også i andre virveldyr. Det kan bety at også for eksempel skilpadder og delfiner skades på samme måten av oljeforurensning.

Hindrer signalene
– Hjertets evne til å slå avhenger av kapasiteten det har til å flytte essensielle ioner som kalium og kalsium inn i og ut av cellene raskt, forklarer Barbara Block til forskning.no.

– Denne prosessen er felles for alle virveldyr. Vi har oppdaget at råolje forstyrrer denne vitale signalprosessen som er avgjørende for at hjertecellene våre skal fungere skikkelig.

– Dette beviser hvordan petroleumsprodukter kan skade hjertefunksjonen til en rekke dyr. Det i sin tur reiser muligheten for at PAH-eksponering hos mange dyr, inkludert mennesker, kan føre til hjertearytmi og bradykardi – det vil si at hjertet slår unormalt langsomt, sier Block.

Deepwater Horizon-ulykken skjedde i et av de viktigste gyteområdene for atlantisk blåfinnet tunfisk, eller makrellstørje. Dette er den største tunfiskarten, og på den internasjonale rødlisten står den som «sterkt truet».

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger