Publisert 29. august 2008

StatoilHydros råoljeterminal på Mongstad har åpnet verdens største anlegg som fanger og gjenvinner oljedamp.

Petro.no

VOC-anlegget på Mongstad gjenvinner
minst 80 prosent av VOC-komponentene
som tidligere gikk til luft. Foto: StatoilHydro

StatoilHydro foretok torsdag den offisielle åpningen av et VOC-anlegg på Mongstad. Anlegget fanger opp oljedamp, eller flyktige organiske forbindelser, som frigjøres under lasting av råoljetankere. Gassen renses og føres tilbake til lasten som oljekomponenter i flytende form.

VOC-anlegget på Mongstad er det første i en rekke av miljøfremmende tiltak på Mongstad-terminalen, skriver StatoilHydro i en melding.

– Fangst og gjenvinning av oljedamp er en type tiltak som på en god måte understøtter StatoilHydros miljøambisjoner. VOC-anlegget på Mongstad gjenvinner minst 80 prosent av VOC-komponentene som tidligere gikk til luft, påpeker Mongstads terminalsjef Tor Frostestad.

Sentralt miljøområde
Statens Forurensingstilsyn (SFT) har fulgt VOC-arbeidet med oppmerksomhet, og seksjonssjef Harald Sørby er tilfreds med at StatoilHydro med VOC-anlegget på Mongstad nå kan gi viktige erfaringer.

– På Mongstad var det et potensial for å redusere utslippene. Med det nye anlegget og avansert teknologi i drift kan man nå vise hvordan dette kan gjøres. Reduksjon av VOC-utslipp er i dag et sentralt miljøområde, og da er det viktig at noen går foran, sier Sørby.

615 millioner kroner
Egil Kai Elde, direktør for helse, miljø og sikkerhet i forretningsområdet Foredling og markedsføring, sier det for StatoilHydro var maktpåliggende å få VOC-anlegget på plass på Mongstad i forhold til myndighetskrav.

– Det nye anlegget for gjenvinning av oljedamp ble tatt i bruk innen de tidsfrister som var satt av SFT, opplyste prosjektleder Bjarte Bergset.

Beslutningen om å bygge anlegget på Mongstad ble tatt i 2006. StatoilHydro opplyser at anlegget har en prislapp på 615 millioner kroner.

Bakkenært ozon
Når råolje lastes til tank-og produksjonsskip, frigjøres flyktige organiske forbindelser (volatile organic compounds, VOC) fra oljedamp til atmosfæren. Sammen med nitrogenoksider (NOx) og sollys bidrar VOC-gasser til dannelse av skadelig bakkenært ozon.

I 2007 var det samlede norske utslippet av VOC-gasser ifølge StatoilHydro på 191.370 tonn. Av dette var seks prosent utslipp fra Mongstad terminal og raffineri. Olje- og gassindustrien sto for 39 prosent av de nasjonale utslippene, hvor bøyelasting på norsk sokkel står for 90 prosent av disse utslippene.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger