Publisert 4. februar 2000

Flere av oljemyggene mener Statoil sitter på for mye leteareal på norsk sokkel. Hadde de små selskapene fått slippe til, kunne mer olje vært funnet.

Avtroppende Wintershall-direktør, Harald Vabø, sier til Stavanger Aftenblad at Statoil er passiv på transaksjonsmarkedet.

SOLGTE SEG NED I GRO:Statoil avviser kritkken om at di tvi-
holder på leteareal, og viser til sommerens nedsalg i Gro-
lisensen. (OLJEDIREKTORATET)

Tidligere Revus, som ble kjøpt opp av tyske Wintershall for halvannet år siden, har gjort flere suksessfulle leteboringer. Det siste oljefunnet, kalt Maria, ble gjort i et prospekt som Statoil forlot for 22 år siden.

– Norske myndigheter har vært flinke til å skape mangfold på sokkelen. De har lagt forholdene til rette for at flere nye utenlandske selskaper har kommet inn og sørget for at om lag 15 nye mindre norske oljeselskap har etablert det de årene. Men det er all mulig grunn til å spørre om resultatene har blitt som forventet, sier Vabø til Aftenbladet.

Han mener Statoil tviholder på letearealet sitt og dermed skaper en hemmende effekt når det gjelder leting etter nye småfunn og økt produksjon fra eksisterende felt. Vabø stiller spørsmål om Statoil ikke er sultne nok på mindre volum.

Statoil sitter på 28.000 kvadratkilometer leteareal på norsk sokkel. På delt andreplass kommer Petro og Det norske med 9.000 km2 hver.

Styreleder i det nystartede oljeselskapet Agora Oil, Andrew Armour, mener britene har fått mer ut av sitt leteareal med sin Fallow Acreage Initiativ. Initiativet går ut på at selskaper som ikke bruker arealer de har fått er nødt til å starte aktivitet eller gi arealet fra seg.

– Vi er klar over at Statoil, som er den desidert største operatøren på norsk sokkel, har sine egne planer for mange av de gamle områdene der det ikke skjer så mye, men skulle gjerne hatt hånd om dem, sier Armour.

Statoil sier til Aftenbladet at de ønsker å være mer aktive innen transaksjonsmarkedet, og at de har økt aktiviteten det siste året.

Pressetalsmann Gisle Johanson viser til sommerens bytte med Marathon i Gudrun/Sigrun-lisensen og nedsalget på ti prosent i Gro-lisensen til PGNIG.

– Statoil jobber hele tiden for en aktiv utvikling av områdene våre og har god dialog med partnere og myndigheter. Hvorvidt det trengs nye virkemidler på norsk sokkel, vil jeg overlate til andre å kommentere, sier Johanson.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger