Publisert 4. februar 2000

Konklusjonene fra «Risikonivå i norsk petroleumsvirksomhet» (RNNP) viser en markant økning i antall gasslekkasjer de to siste årene. Nå vil OLF ha opplæring av de ansatte.

Les hele rapporten fra RNNP her.

I 2009 ble det rapporter 15 gasslekkasjer fra innretninger på norsk sokkel. Det er dobbelt så mange lekkasjer enn næringens målsetning, som er under 10 per år.

– Etter flere år hvor industrien har kunnet vise til en positiv utvikling i antall lekkasjer, synes trenden nå å ha snudd. Ptil ser det derfor som helt nødvendig at næringen nå går sammen om nye tiltak og dermed bidrar til at det blir etablert nytt trykk på dette området, sier fagdirektør i Petroleumstilsynet, øyvind Tuntland.

Gasslekkasjer har stort potensial til å gjøre skader på grunn av eksplosjonsfaren ved sprengning av gass-sky.

Negativ utvikling
Oljeindustriens Landsforening (OLF) etablerte i 2003 et prosjekt, Gas Leak Reduction Project, som et forsøk på å halvere lekkasjer til under 20 per år innen 2005. Målet ble den gang nådd.

Arbeidet ble så videreført av OLF, med et nytt mål om ytterligere halvering innen 2008. Målet ble nådd i 2007, med ti gasslekkasjer. Dermed ble enda en målsetning satt; 25 prosent ytterligere reduksjon i antall lekkasjer i forhold til 2008-resultatene innen utgangen av 2011.

KJETIL HJERTVIK: Sier OLF vil sette i gang opplæring
av de ansatte. (Foto:ALF INGE MOLDE)

Likevel har de to siste årene hatt en negativ utvikling, med 14 gasslekkasjer i 2008 og 15 i 2009.

– Det hele startet med over 40 gasslekkasjer i 2002, så den langsiktige trenden er positiv. Vi er selvsagt ikke fornøyd med en oppgang i lekkasjer de to siste årene, og jobber nå målrettet for å ta tak i dette, sier informasjonssjef i OLF, Kjetil Hjertvik, til Petro.no.

Hjertvik forteller at prosjektet som ble satt i gang av OLF nå har blitt en del av den daglige driften av OLF. Til tross for oppgangen av antall gasslekkasjer de to siste årene mener ikke Hjertvik at arbeidet har vært mislykket.

Menneskelig svikt
– Vi skal nå ta tak i opplæringen av de ansatte. I løpet av året må alle ha gått på kurs som viser hvordan man skal håndtere trykkutsatt utstyr. Dette vil gjøre den enkelte arbeider mer klar over hva en driver med. Vi tror at et økt kompetansenivå vil føre til reduserte utslipp, sier Hjertvik.

– Betyr dette at utslippene skyldes lav kunnskap hos de ansatte?

– På et eller annet nivå ligger det nok en menneskelig svikt. Men her må vi ha fokus på hele verdisystemet, også på ledelsen. Det arbeider vi med kontinuerlig, og ikke bare på enkeltstående aktiviteter, sier Hjertvik.

RNNP viser også store forskjeller mellom de ulike operatørene. En sammenligning mellom norsk og britisk sokkel viser også et potensial for å redusere lekkasjene på norsk sokkel.

Støy en utfordring
Ptil peker også på at støyskader fremdeles er en utfordring. Ptil peker på stabile nivåer av støyeksponering i løpet av ti år.

– Dette gir Ptil grunn til å tvile på om selskapene bruker indikatoren aktivt i sitt arbeid med risikoreduksjon, skriver Ptil.

En dødsulykke
Det var en dødsulykke på norsk sokkel i 2009, på Oseberg B under demontering av stillas.

– Alvorlige personskader har vist en positiv utvikling de senere år på innretningene til havs. I 2009 ble det registrert 25 alvorlige personskader og produksjonsinnretninger, 7 på flyttbare og 11 på landanlegg, skriver Ptil.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger